Министър Кралев награди Петър Стойчев

Снимка: МС

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетен плакет на Петър Стойчев, който спечели първото организирано състезание по плуване в ледените води на Антарктида.

„Благодаря ти за всичко, което правиш за българското плуване и за начина, по който продължаваш да прославяш името на България. Сигурен съм, че това състезание е било едно голямо предизвикателство и те поздравявам за начина, по който се справи с него и спечели победата“, каза Кралев.

Стойчев заяви, че е поласкан от вниманието, още повече, че награждаването се случи точно на Никулден – празник на покровителя на моряците и рибарите Свети Николай. Той обяви, че ще дари екипа, с който участва в състезанието на Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“.

По време на срещата Петър Стойчев разказа, че се е готвил 3 години и половина за това предизвикателство, като идеята за него му е дошла по време на Световното първенство в ледени води в Мурманск през 2015 г. След участието си на Антарктида, българинът вече е плувал на всички 7 континента.

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията от 1000 м е 11:08:38 минути, като дори завърши финалните метри с бътерфлай. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.

В състезанието взеха участие общо 15 плувци от 9 държави. По време на плуването температурата на въздуха е била около минус -2 градуса, на водата - 0.8 градуса по Целзий.

Петър Стойчев разказа още, че на старта температурата на тялото му е била 37,3 градуса, а на финала е измерена 30,8 градуса, както и за различните методи за възстановяване след плуване в ледени води.

През месец март Петър Стойчев ще защитава титлата си световен шампион по плуване на 1000 м в ледени води на Световното първенство в мразовитите води край Мурманск (Рус) на Северния полюс. По този начин само в рамките на малко повече от три месеца Стойчев ще плува на най-южната и най-северната част на Земното кълбо. Българинът е актуалният световен шампион и световен рекордьор на 1000 м. Петър Стойчев е и 11-кратен носител на Световната купа по плувен маратон. Приет е в Международната зала на плувната слава на САЩ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK