Министър Йорданова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Обединеното Кралство

Снимка: МП

Министър Йорданова запозна посланика с всички стъпки, които министерството предприема за промени в законодателството

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе работна среща с посланика на Великобритания Н. Пр. г-н Роб Диксън.

В началото на разговора посланик Диксън изрази подкрепата на Обединеното кралство за усилията на българската страна за реализиране на съдебната реформа и подчерта доброто сътрудничество в сферата на правосъдието.

Министър Йорданова запозна посланика с всички стъпки, които министерството предприема за промени в законодателството, заложени в Коалиционното споразумение и заяви, че българското правителство работи усилено по темата за въвеждане на отчетност и отговорност на главния прокурор и подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите. В допълнение тя посочи, че следващата седмица Комисията по правни и конституционни въпроси ще разглежда проектът на закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт в частта относно специализираното правосъдие.

Обсъдени бяха и планираните законодателни промени и възможните изменения на Конституцията, така че да бъдат изпълнени основни препоръки на Съвета на Европа, отнасящи се до съдебната система.

Като друга, изключително важна тема за двете страни беше очертано законодателството в сферата на борбата с домашното насилие. Министър Йорданова запозна посланика с работата на екипа ѝ в тази много наболяла за всички общества тема. Тя я определи като важна не само спрямо жените, но и към мъжете, децата, възрастните хора, във всичките и проявления. Посланик Диксън бе информиран за работата на създадената междуведомствена работна група за подготовка на законопроекта, както и за последващите действия по приемането му.

Обсъдени бяха и въпроси на правното сътрудничество между двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK