Министър Греков пристига в Гоце Делчев за среща с тютюнопроизводители

Димитър Греков, снимка: БГНЕС

Среща за проблемите на тютюнопроизводителите, субсидирането на новата реколта тютюн и за бъдещето на отрасъла инициира със земеделския министър Димитър Греков председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.

Срещата е насрочена за утре в 12 часа в залата на НТС в Гоце Делчев, но при проявен голям интерес от страна на тютюнопроизводители имаме готовност да я преместим в голямата зала на Дома на културата, съобщи за ИНФОМРЕЖА Мименов.

Той допълни, че в качеството си на председател на съюза по настояване на притеснени за поминъка си производители, през миналата седмица се е срещнал с министър Греков и вече има яснота по повечето от вълнуващите тютюнопроизводителите въпроси, които ще бъдат дискутирани утре в Гоце Делчев.

Радостната новина е, че въпреки орязаните субсидии за тютюнопроизводството от Европейския съюз, министерството няма да спре доплащанията по референтния период и средствата ще бъдат изплатени на производителите във вид на национално доплащане.

Сдружението на производителите на ориенталски тютюни е учредено през 2011 година в Гоце Делчев с представители от цялата страна, където се произвеждат ориенталски тютюни. На учредителната конференция за председател на сдружението бе избран кметът на Сатовча Арбен Мименов, а за негов заместник - Шукри Идрис от община Кирково. В Управителния съвет на сдружението има представители от всички общини в страната, производители на известната сортова група „Басми”.

 

Димитър Греков, снимка: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

до зам.министъра на простотията08:12 - 10.07.2013
ти да не си луд де та ти незнаеш какво е тютюн, какво е премия и т.н. седнал да расъждава за тютюнопроизводителите. Я се скрий
зам.министър21:35 - 09.07.2013
Недейте да ви лъжат и празни обещания от ДПС,тютюна тая година ще бъде 3/три лева/за килограм без никъкви доплащания.ДПС винаги когато са участвали в управлението,е била най-ниска изкупната цена на тютюна.Вие си отговорете защо е така?
diviq18:20 - 09.07.2013
G-n Grekof kakvo stava s mqrka 141 ot programa za razvitie na selskite raioni tova sa6to e subsidiq ot ES z6to nqma informaciq
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK