Министър Димитров: Установихме причината за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

В рамките на днешния ден ще са ясни и вторите проби от Басейнова дирекция

Нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД е причина за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“, РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти. Устновено беше, че замърсяването в реката идва от незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището.  Взети са водни проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата. 

Министър Димитров благодари на всички институции за бързото решаване на проблема на територията на област Пловдив. „Ако не беше добрата координация, включително извънредни проверки , работа през нощта, включително и проверки на място тази сутрин, ние още месеци наред щяхме да търсим точната причина за замърсяването на водата в реките Юговска и Чепеларска“, допълни екоминистърът.

„За мен само бързата реакция на всички държавни институции доведе до ясна отговорност от къде е замърсяването. Изненадващата проверка, рано сутринта позволи този път нарушителят да бъде установен. Всички държавни институции от вчера бяха на крак и в непрекъсната връзка.

Много бързо бе създадена необходимата организация и днес отново бе извършена  проверка, като всички документи за нарушението са предадени на компетентните органи. Сигурна съм, че законът ще се приложи с цялата тежест, защото тук е ясно, че съвсем съзнателно и умишлено е причинено опасното замърсяване на реките, заяви Дани Каназирева

Тя съобщи, че няма опасност за питейната вода. Това показват резултатите от последните проби от лабораторията на ВиК-Пловдив.

Напоителни системи са преустановили водоподаването към каналите за напояването и захранването на рибарниците, уточни изпълнителният директор Снежина Динева.

В рамките на днешния ден ще са ясни и вторите проби от Басейнова дирекция, допълни директорът Цветелина Кънева. Тя обясни, че вчера установеното над нормата замърсяване със свободни  цианиди е около 20 пъти над нормата при заустването на река Юговска, а в района на Асеновград над 15 пъти над нормата. 

От своя страна директорът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева обясни, че за първи път сме свидетели на такова явно и грубо нарушение. Според нея  умишлено са създадени условия за преливане на замърсени води в реката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK