В четвъртък ще се проведат преговори между външните министри на Русия и Украйна в Анталия, предава Би Би Си.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви преди срещата:

"Готвим се за преговори с моя... руски колега министър (Сергей) Лавров. Те ще се състоят утре. В момента вършим много сериозна работа, за да ги проведем възможно най-ефективно. Но честно казано моите очаквания от преговорите са сдържани.Не залагам на тях с някакви завишени очаквания, но със сигурност ще ги "изцедим" максимално.Нашият интерес е да спрем огъня, да освободим нашите територии и третата точка, разбира се, е решението на всички хуманитарни въпроси.... Това, какво ще получим в резултат, е друг въпрос, и зависи, между другото, от това с какви инструменти и директиви отива на тези преговори г-н Лавров. Надявам се, че ще подходи добросъвестно към тях, не от гледна точка на пропагандата, а наистина със задачата да се намери решение как да спре тази война, отприщена от Русия".

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, коментира по въпроса:

"Руската страна запази и запазва интереса си от продължаване на преговорите. Руската позиция е изключително ясна и изключително формулирана и доведена до вниманието на украинските преговарящи. Ние сме заинтересовани от провеждането на нови кръгове, веднага щом украинските преговарящи са готови за това. .

"Срещата на външните министри е много важно продължение на преговорния процес. Нека не го изпреварваме, нека изчакаме самата среща."

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари между руската и украинската страна се проведоха три кръга на преки преговори между двете страни в Беларус, но при тях не бе постигнат почти никакъв резултат, освен отваряне на хуманитарни коридори, които обаче така и не бяха реализирани с изключение на един - от Суми до Полтава.

Русия вече обяви официално своите искания: Украйна да впише в конституцията си, че ще остане неутрална страна и няма да членува в никакви съюзи; да признае руския суверенитет върху Крим, както и независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики".

Украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред американския телевизионен канал ABC макар и неофициално призна, че е "възможно решение" за Крим и Донбас, като се отчетат интересите на двете страни.