Има локализирани нарушения и ще ги видим на място дали са в голям размер. По хартия, няма значими нарушения в сечта на дървесината, но ако има такива, ще има санкции по законоустановения ред. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев пред БиТиВи за причините за наводненията в селата около Карлово.

Това, което можем да направим е да помогнем в правилния момент. Грешки има, обясни Гечев, според когото няма единна агенция и структура, която да следи цялата работа. Нека да създадем единно звено, което да управлява тези типове кризи, настоя земеделският министър.

За да няма спекулации, първоначалните данни не сочат, че има незаконна сеч. Това, което обаче Гечев видял, че има дървесина, приготвена за изнасяне, но не може да каже дали е незаконна или не. Затова лично той, вътрешният министър Иван Демерджиев, кметът на Карлово и местните общности ще се качат в Средна гора още утре, за да проверят дали на място има нарушения, дали се е излизало от разрешените зони и дали всичко съответства с написаното на хартия за последните 10 години.

Имало е предписания към "Напоителни системи". "Напоителни системи" обаче стопанисват само и единствени диги. Нека областните управители и кметовете, които отговарят за почистването, самото бедствие показа, че трябва да бъдем по-смели, но някои път идват вълни, които отнасят и екологията, изтъкна Явор Гечев.

В момента на терен има хора от БАБХ, които намират и изнасят умрелите животни на наводненията. Всички земеделски производители ще бъдат обезщетени, но трябва да заявят унищожените територии.

Никой няма да плаща никакви дърва. Дървата се изнасят на складове, които са определени от кмета на общината. Всички дърва се прибират на централен склад и са на разположението на кмета къде да отиват без пари. Дори хората да са си купили дърва, те ще послужат за хората на място, увери Гечев.

Явно има спекулации, които на гърба на хората не трябва да си позволява никой да прави, категоричен бе земеделският министър. Това, което виждам е, че има действително много техника в наводнените села и природата да ни пожали, защото има още много работа за вършене, каза още той.