Министри и еколози в дебат за Банско, не се разбраха

снимки: infomreja.bg

Министри, експерти, кметове, бизнесмени и еколози седнаха за първи път на една маса в дебат за развитието на ски зона Банско.

Необходимостта от разширяване на ски зоната и строителство на втори кабинков лифт бе нагледно представена чрез видео филм, заснет тази сутрин в курорта. На лентата участниците във форума видяха дълги опашки от туристи пред кабинката и затруднен достъп до ски пистите под Тодорка.

Въпреки че срещата продължи часове наред и се чуха мненията на всяка страна, до консенсус не се стигна.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на икономиката Делян Добрев и спортният министър Свилен Нейков дадоха категоричната си подкрепа за разширяването на ски центъра.

Караджова многократно подчерта, че ако строителството на нови ски писти и втора кабинка бъде разрешено, то ще бъде в рамките на сега съществуващата концесия и при стриктно спазване на българското и европейското законодателство.

Преди това обаче трябва да се промени планът за управление на Национален парк „Пирин” и Висшият експертен екологичен съвет да одобри предложенията на община Банско. Това се очаква да стане на 19 февруари.

Екоминистърката призна, че проверката на МОСВ установила, че концесионерът ползва повече площи от посочените в договора. „В същото време от фирма „Юлен” оспориха нашите анализи и така стигнахме до параграф 22. Установихме, че в концесионния договор има разминаване между техническата и писмената част, има страшно много противоречия. Оказахме се в един омагьосан кръг”, обясни Караджова.

Министър Добрев бе категоричен, че Банско вече се задъхва и спешно се нуждае от разширяване на ски зоната. Той разказа, че наскоро посетил италианските ски курорти, където имало 400 лифта и 1200 км писти, а скиорите чакат не повече от пет минути, за да се качат на кабинките.

„Ако не дадем шанс на зимния курорт да се развива, със сигурност ще лишим местните хора от препитание”, обяви той.

От коалицията „За да остане природа в България” не отстъпиха от позицията си, че ново застрояване на ски зоната не трябва да има. Според тях предложението на общината за промяна в плана за управлениен на парк „Пирин” всъщност премахва забраната за всякакво строителство върху 65% от територията на националния парк. 

Еколозите смятат, че така ще се даде зелена светилна за изграждане не само на нови писти и лифтове, но и на хотели в планината.

„За съжаление банскалии не разбират, че тези нови хотели ще изядат техния хляб”, заяви Любомир Костадинов от коалицията. Той попита защо Банско и държавата толкова много бързат да изменят плана за управление на парка, при положение, че срокът му изтича догодина.

„Защото догодина трябва да има обществени обсъждания, а сега те ще бъдат спестени. Освен това, да не забравяме, че идват избори“, допълни Костадинов.

Нона Караджова обаче го контрира, като заяви, че не тя, а еколозите правят политически изказвания, вместо като експерти да обяснят какво въздействие върху природата ще има изграждането на новите писти и кабинка в зимния курорт.

Кръглата маса под надслов "Ски зона Банско - предизвикателства и развитие" се проведе в залата на читалище "Никола Вапцаров" в курортния град. Участие в нея взеха още заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, кметът на Банско Георги Икономов, колегата му от Разлог Красимир Герчев, областният управител Костадин Хаджигаев, представители на бизнеса и неправителствени организации.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK