Министерството на правосъдието ще инициира законови промени за тежките престъпления на пътя

Снимка: МП

Атанас Славов се срещна с близки на жертви и пострадали от катастрофи

През октомври ще е готов анализът на Съвета за криминологични изследвания за тенденциите и превенцията на престъпленията на пътя, след което Министерството на правосъдието (МП) ще инициира законови промени. Това заяви министър Атанас Славов след среща с близки на жертви и пострадали от катастрофи.

„МП ще изпълни своите ангажименти. Но въпросът, който стои пред нас, е въпрос не просто на превенция, не просто на справедливо наказание на извършителите в разумен срок, а и на цивилизованост. Дали искаме в обществото ни да се спазва закона, дали уважаваме честта,  достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не. Този въпрос обаче трябва да бъде решен и от институциите, и от самото общество, с него трябва да сме ангажирани всички“, категоричен бе доц. д-р Славов.

„Нашите деца вече ги няма, борим се за промени, за да спасим живите деца и родителите им, които да не минават през нашия ад. Има много проблеми, те са целокупни и всяко ведомство трябва да свърши неговата част. Ние сме тук, за да кажем къде са най-големите проблеми. След това са на ред експертите, за да спре този ад по пътищата. Затова ние няма да спрем“, заяви от името на почернените родители Петя Иванова.

На срещата, проведена в МП, присъстваха също зам.-министър Юлия Ковачева и държавният експерт от Съвета по законодателството Емилия Александрова. От страна на пострадалите дойдоха Петя Иванова, Радка Петкова, Живка Тенева, Ясен Бозуков, Десислава Малчева, Анна Стоянова.

Пред министъра на правосъдието те поставиха много въпроси, като дадоха и конкретни примери. Основните обсъждани теми бяха за бързината на наказателния процес, включително движението на казусите по различните инстанции;  бързината на експертизите, основни при решаването на делата, които се бавят и с години; бързината на кръвните проби и пробите за наркотични вещества; отнемането на свидетелството за управление на МПС като принудителна административна мярка след тежки произшествия с убити или ранени.

По време на срещата родители подчертаха, че тяхното настояване е за превенция на престъпленията на пътя, както и за ясни и бързи срокове, за адекватност и необратимост на наказанието.

Доц. д-р Славов бе откровен за това какво може да направи Министерството на правосъдието, чиято компетентност в случая е най-вече в инициирането на законови промени. Министърът обясни, че в мандата на предшественика му Крум Зарков възстановеният съвет за криминологични изследвания е възложил анализ на тежките престъпления, свързани с транспорта на експерти криминолози, пеналисти, статистици, действащи магистрати. Конкретната тема на анализа е „Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс)“, ръководител на екипа – доц. д-р Екатерина Салкова. „На базата на този анализ и на срещите с близките ще предприемем съответните законодателни изменения“, обобщи Атанас Славов.

Той се ангажира също по тези проблеми да се проведе и среща с МВР, а поставените конкретни въпроси, свързани с работата на разследващите органи и на прокуратурата, да бъдат адресирани до главния прокурор на предстоящата им среща.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK