Министерският съвет обжалва съдебното решение за Пирин

Снимка: Infomreja.bg

Министерският съвет обжалва на втора инстанция решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени одобрените от кабинета спорни поправки в действащия план за Пирин от края на миналата година.

Срокът за това изтече в края на миналата работна седмица, а днес жалбата вече се вижда в системата на съда. Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева от VII отделение на съда.

Поправките, приети без екооценка между коледните и новогодишните празници (на 29 декември 2017 г.), отварят възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести, които не спряха почти половин година.

На 27 юли тричленният съдебен състав се произнесе за отмяна на решението на правителството като го определи за незаконосъобразно. Сега делото ще се гледа от петчленен състав на съда, а решението му ще е окончателно.

Делото срещу промените в плана за управление на "Пирин" беше образувано по жалби на две физически лица, както и на две организации: WWF-България и на Асоциацията на парковете в България. В началото на август природозащитните организации призоваха в отворено писмо премиера Бойко Борисов и кабинета да не обжалва на втора инстанция. Поискаха също, ако се стигне до обжалване, Висшият съдебен съвет и председателят на ВАС да организират "публично разпределение на делото, като всички членове на състава да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и IT експерти".

От своя страна най-големият поддръжник на либерализирането на защитните режими в националния парк – вицепремиерът Валери Симеонов, коментира преди седмица иронично, че ще сложи край на живота си, ако решението на ВАС бъде потвърдено окончателно. "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя" - така Симеонов, който е и лидер на НФСБ - коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, отговори на въпрос на вестник "Сега" как ще реагира, ако кабинетът не удовлетвори желанието му да обжалва съдебното решение. В края на миналата седмица, в същия стил и пак пред "Сега", вицепремиерът даде да се разбере, че нещата вървят по неговия план: "Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост".

В нарушение на закона и без екооценка

Според върховните съдии на първа инстанция решението на кабинета, което се обжалва, е взето в нарушение на два закона, като са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

"Не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда." Това е другият ключов мотив на съда за отмяна на решението на кабинета за парк "Пирин".

С оспорваното решение на кабинета се променят норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите, които налагат според закона процедура по преценка дали да се извърши екологична оценка на промяната на плана за Пирин, отбелязват висшите съдии в мотивите за решението си. Такава процедура за екооценка не беше направена, а министърът на екологията многократно твърдеше в публичното пространство, че тя не е задължителна по закон и няма нужда да се прави.

От ВАС обаче дават конкретни примери за промени в режимите, изискващи екооценка. За пример съдебният състав посочва, че според поправките в плана за Пирин, одобрени от кабинета, в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих се предвиждат нови дейности като водохващане, а в зона за туризъм – дейности по изграждане на писти, въжени линии, съпътстваща инфраструктура и изкуствено осветление; в зона на сгради и съоръжения: изграждане на писти, въжени линии и съпътстваща инфраструктура.

Поправките не опазват защитените територии

Тричленният състав смята също, че административният акт, приет от кабинета, не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно - опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

В чл. 2, ал. 2 от този закон изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Препоръките на ЮНЕСКО за Пирин

Точно преди месец комитетът по световното наследство на ЮНЕСКО гласува коригирано решение за Национален парк Пирин, в което отпаднаха важни препоръки и искания на комитета към правителството от първоначалния проект за решение, а именно кабинетът да не прилага спорните изменения в настоящия план за управление на Пирин от декември 2017 г., докато не бъде направена пълна екологична оценка на проекта за новия план.

България изпрати за тазгодишното заседание на комитета в Бахрейн делегация от шестима представители на кабинета, начело с вицепремиера Валери Симеонов, която лобира за преразглеждането и промените в проекторешението за Пирин, с което да отпадане най-важната констатация - че планът за управление на парка трябва да мине през пълна екологична оценка. Така финалният текст на ЮНЕСКО беше коригиран и смекчен на дипломатична препоръка правителството "да се въздържа" от прилагането на тези поправки преди да бъде направена екологична оценка на плана.

Екокоалицията: Гражданите са били прави

Решението на съда е в унисон с европейските директиви, отбелязват в своя позиция за съдебното решение от коалиция "За да остане природа в България".

По думите им то показва, че гражданите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни протести в защита на Национален парк Пирин в над 50 града в България и по света./ Дневник.бг

 

 

КОМЕНТАРИ

Петър21:59 - 14.08.2018
Всъщност семейство Белеви правят спънки на лифта в полза на чужди курорти, които им плащат.
Тони19:36 - 14.08.2018
Трябва да обжалват, защото няма друг начин да се спре зеления рекет.
Зара17:15 - 14.08.2018
Очакваше се Министерски съвет да жали решението, в крайна сметка нищо не е само черно или бяло. Ще чакаме произнасянето на последна инстанция.
Мартин16:09 - 14.08.2018
Дано позволят на Банско да продължи да се развива и да привлича туристи, които да си харчат парите у нас, а не в Австрия и Швейцария!

FACEBOOK