Милен Цветков в дискусия „Градът и ние“ в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Дискусия "Градът и ние" събра десетки в Гоце Делчев в рамките на празничната седмица и фестивала „Културна мозайка "Неврокопски панаир", който е финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Основните въпроси, които се обсъдиха на срещата бяха културният живот в града, здравеопазването и образованието. Целта бе до общинската власт и до институциите да достигнат предложения, иницативи и критики за подобряване на качеството на живот и здравните услуги за хората от региона.

Управителят на МБАЛ „Иван Скендеров" д-р Мария Радойкова и заместничката й д-р Виолета Боцева, заместник-директорът на Второ ОУ в Гоце Делчев -Сергей Тричков, учители от детски и учебни заведения в града и граждани взеха участие в дискусията и коментираха темата "Градът и ние".

Как да се промени съзнанието на младите и възрастните хора, основно в посока опазване на обществената собственост като своя, а в училищата подрастващите да се учат на по-голяма отговорност и да ценят напраеното в полза на града и обществеността, бяха други коментирани въпроси по време на срещата.

В крайна сметка всички стигнаха до извода, че българинът трябва да промени мисленето и манталитета си, който процес трябва да започне от семейната среда и продължи в училище.

Пример бе даден с градския парк, който още преди да бъде открит, стана обект на вандалски прояви.

Заместник-директорът Сергей Тричков подчерта, че промяната и положителната оценка на гражданството месеци по-късно вече са налице и в момента общинското имущество се пази, а при нарушения се сигнализират съответните институции. 

"Ако сега някой посегне да руши парка, сигурен съм, че поне 20 граждани ще реагират и ще предотвратят вандалщината", смята той. Според него обаче има какво още да се желае от нощната охрана на парка.  

По отношение на здравеопазването бе изказано становище, че само една здравна каса означава монопол и че трябва да има поне още две на територията на страната. Да се премахнат клиничните пътеки и да се създадат такива условия на труд, че лекари, медицински сестри, лаборанти и други специалисти да остават да работят в България, бе коментирано още по време на дискусията.

До няколко месеца  ще бъде подменено с ново оборудването във всяко отделение на МБАЛ "Иван Скендеров", което ще доведе до по-добро лечение за нашите пациенти", заяви управителят на болницата д-р Мария Радойкова.

Журналистът Милен Цветков, който също бе сред участниците в дискусията, обяви, че самата представа как да изглежда българското здравеопазване е изкривена. Той определи сегашното здравеопазване като порочно, защото е допуснато лекари, работещи в държавни болници, да изкарват пари от пациенти под масата.

"Аз съм дал на здравеопазването 50 000 лева, от които съм ползвал една 1000. Не съм съгласен с моите пари да се лекуват хора, които пият некачествен алкохол и хора, които се дрогират. Трябва да имаме частни клиники, в които да работят най-добрите лекари, а в държавните болници да работят за престиж. Държавното здравеопазване е за всички, но частната практика храни България", каза Цветков. 

Той подхвърли идеята в гоцеделчевската болница да се помисли за леглова база за ВИП пациенти или за хора, които искат да се лекуват срещу заплащане в среда различна от общата, която предлага лечебното заведение.

За парадокс, на който станал свидетел при посещение на ученици в Чехия, разказа учителят от Първо ОУ Илия Динев. "Подготовката на българските деца бе оценена там в пъти по-добра от тази на чешките им връстници, въпреки че разполагат с невероятна материална база и много спортни съоръжения, за които нашите деца на този етап само биха мечтали", каза той. 

Задововоляват ли ви спортните прояви и на какви други бихте искали да присъствате, какви са вашите недоволства и желания  - препоръки за по-добро здравеопазване, в образователния процес какви други форми на обучение и извънучилищна дейност желаете да бъдат провеждани освен сега съществуващите и какво бихте искали да има в културния живот на Гоце Делчев, за да бъдат задоволени вашите културни потребности, бяха въпросите от анкетата и дискусията, която се проведе в града.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Анко16:45 - 22.10.2012
Тит, лично мой е само първия коментар! Ако останалите два коментара са на един човек, това е негов проблем. Това, че двамата повтарят някои мои думи, означава че съм прав. Да, знам че в някои паркове в чужбина е забранено влизането след 22.00 часа (мисля че часът варира според сезона), но в тях няма нощни пазачи. Зависи от парка, разбира се, може би паркът на Лувъра има пазач. Говорим за градските паркове на малките градове. Хората имат съзнание и пазят, а който няма съзнание - за него има полиция! Не съм казвал, че Общинатае трябвало да накаже гомното с графитите. Просто в случая прокуратурата и съда не са си свършили добре работата, затова нищо чудно вандализмите да продължат...
тит09:52 - 22.10.2012
Първите три мнения са на един и същ човек, който явно има проблем с раздвоение на личността - така си обяснявам различните ник-ове от които пише.
до Анко09:49 - 22.10.2012
Анко по-добре излез извън табелата Борово преди да коментираш! В цяла Европа парковете освен, че се пазят се и заключват и е абсолютно забранено да се влиза в тях след 22:00. А проблема с наказанието на онова гомно пък най-малко е в общината - има си прокуратура, съд, НПК ...
рембранд20:20 - 21.10.2012
Това ли е потенциала на лекарите в Неврокоп Д-р Радойкова управител и Д-р Боцева заместник и една шайка измамници 5 на брой от София които бяха изгонени от всякъде а тук намериха място за изява с помоща на комунистите и ДПС.

FACEBOOK

//