"Ние ако искахме да сме там, щяхме да сме още в коалиция и да си взимаме от разни хора. Вместо да купуваме евтин газ, щяхме да купуваме скъп газ и да си делкаме парите, ама не го правихме. Тук през цялото време има руски газ, но много по-скъп". Това заяви пред БНТ Мика Зайкова от "Има такъв народ".

По думите й истината се плаща скъпо. "Затова ние не сме там (в парламента, б. р.), защото имаме лошия навик да говорим истината", коментира тя.

Според Зайкова инфлацията у нас е особена.- Тя може да се ограничи с инвестиции. По думите на икономиста техниката и технологията на България са на ниво 50-те години на 20 век, защото 92% от бизнеса е съставен от малки и средни предприятия

През 2022 г. са похарчили 825 млн. лв. за капиталови разходи.

"Може да ми се обидят младите господа от "Продължаваме промяната", ама те не знаят какво е държава, а искат да я управляват. Извинявайте, ама така не се управляват финанси и държава като България, която се нуждае от инвестиции. За първото полугодие ние имаме минус 532 милиона евро чужди инвестиции", каза тя.

Има нужда от ръст на минималната заплата, защото той в момента е 8%, а инфлацията е 18%, подчерта Зайкова. Според нея се задава сериозна рецесия в Европа:

"Италия е фалирала държава, тя не може да си подаде вътрешен дълг. 11 държави, между които и Германия, имат ръст на дълга над 60%, някои даже и над 100. Ние засега сме добре - 29,2%, но ще започнем с бързи крачки да вървим към 40%. Когато ти обещаваш пари на майките, на пенсионерите, на бедните и когато бъркаш социалното подпомагане с пенсионната система, нещата се разбъркват", коментира финансистът и доайен на 45-ото и на 46-ото народно събрание.

Попитайте г-жа Велкова (служебният финансов министър, Росица Велкова, б. р.) какво е състоянието на бюджета и тя ще ви каже, че пари няма, коментира Мика Зайкова. Храните са поскъпнали с 24% през последното тримесечие, водата - с 40%, каза още тя.

"Планът за възстановяване ще ни донесе 13 млрд. евро не знам кога. Ако ние сега не направим правителство и не приемем тия 22 закона, няма да видим и един цент. Друго, което удобно се премълчава е, че от 2023 г. няма да има регулирани цени, тоест, аз и вие вкъщи ще плащаме тока колкото струва, а не колкото ни е казал КЕВР", допълни Мика Зайкова.