"Михайлидис" вече купува тютюн в Гоцеделчевско на цена от 4,80 до 5,80 лева

снимка: infomreja.bg, архив

Плахи първи стъпки за изкупуване на тютюн от реколта 2014 г. започна в Гоцеделчевски регион гръцката фирма със седалище в Сандански "Михайлидис".

Първоначалните количества, които са от най-ниското качество /първа и втора ръка/, са изкупени на цени между 4,50 и 4, 80 лева за килограм, съобщиха от гърменското село Дебрен, където фирмата вече има изкупвателен пункт.

Днес местен жител е успял да пласира цялата си продукция, оценена на 5,80 лв. средно на килограм.

Около тази цена ще се движи изкупуването на тазгодишната реколта тютюн в Неврокопско, прогнозират производители, правейки сравнение с миналата година.

"Много малко  хора миналата година стигнаха до оценка от 6 лв. за килограм, цените варираха между 5 и 5,50 лв. Увеличението при старта на изкупната кампания е максимум 50 стотинки", коментират тютюнджии от региона.

Освен в Дебрен, гръцката фирма е започнала да изкупува и договорираните количества с производители от Дъбница, Брезница, Лъжница и други населени места.

Заради сухото време, което изсушава листата на суровината и я прави ронлива, голяма част от стопаните все още не са започнали манипулацията. Те очакват падането на дъжд или сняг, за да омекне продукцията и да започне масовата й обработка.

В Сатовчанско от фирмата "Плевен БТ" са обещали да стартират кампанията след около 20-ина дни. Регионът в момента се обикаля и от експерти от „Сокотаб”, които правят проучвания за качеството и количеството на произведения в Неврокопско тютюн.

Според знаците, които идват от първите изкупни цени за 2014 г., тютюнопроизводителите не са особено въодушевени, че ще получат по-добра оценка и съответно повече пари за продукцията си.

"Всички сме нащрек, чакаме отново със свити сърца ще продадем ли тютюна и на каква цена", коментират местните жители.

Повечето от тютюните в Гоцеделчевско тази година са без договори за изкупуване, което създава допълнително напрежение и страхове да не останат неизкупени.

От друга страна фирмите изкупвачи също са в неведение, защото заради липсата на предварително договаряне не се знае колко е общото произведено в региона количество.

"Отново и за поредна година сме поставени пред абсурдна ситуация, но още през лятото заявихме, че този път няма да продаваме тютюн на безценица като миналата година. Искаме средна изкупна цена от 8-9 лева за килограм", категорични са преди старта на кампанията тютюнопроизводителите от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. 

В началото на ноември се очаква фирмите изкупвачи да инициират срещи с местните хора, за да поставят условия и правила, както и да чуят исканията и претенциите на тютюнджиите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK