Методи Байкушев: Община Благоевград ще има отношение към МБАЛ-Благоевград и към здравеопазването

Снимки: ПП-ДБ

„Здравеопазването е ключът към задържането на хората в общината“

„Трябва да подобрим здравеопазването в общината, то е ключът към задържането на хората тук. Без добро детско отделение, без добри медици, на които да доверим децата си или родителите си, как да изискваме Благоевград да върви напред. Здравето е в основата на просперитета на града.“

Това каза кандидатът за кмет на Благоевград – адв. Методи Байкушев, издигнат от коалиция “ПП-ДБ”,  по време на дискусията “Здравеопазване и социални политики”, на която бе домакин.

На срещата присъстваха граждани и представители на здравеопазването в областния център. Всички се обединиха около това, че здравеопазването в Благоевград трябва да се подобри, а много от участниците споделиха, че след всички проблеми и скандали в областната болница, предпочитат да търсят лекарска помощ в други здравни заведения.

МБАЛ-Благоевград е болница с областно значение, а едва крепи двата края. Знаем, че болницата постоянно губи кадри, постоянно губи отделения, като някои покриват изискванията само формално, за да съществуват, посочи Байкушев.

„Община Благоевград от тук нататък ще има отношение към МБАЛ-Благоевград. Тя е от изключителна важност и трябва да я запазим“, каза още кандидатът за кмет.

„Ще има целеви средства от Община Благоевград за болницата – дали ще е за подобряване на материалната база, дали за оборудване, дали ще е за млади лекари – пари има. Просто досега харчеха по грешен начин. Всички видяхме зарята на 5 ноември. Това бяха едни пари хвърлени във въздуха", каза още Байкушев.

По думите му, за да има добри болници, трябва добро управление и финансиране. Кметът трябва да изисква от министъра на здравеопазването, който назначава директора, той да не е политическо, а експертно решение.

“Особено остро ще поставим въпроса за работата на „Спешно приемно отделение“. Ако държавата или ръководството на болницата бездействат, ще осигурим целево финансиране за достатъчно добре квалифицирани дежурни лекари", ангажира се още Байкушев.

Във връзка с онкологичната болница СБАЛО „Св. Мина“ адв. Байкушев каза, че за да се осигури професионалното й управление, е нужно да  се обяви публичен конкурс, след който ще бъде избран управителят.

„По време на кампанията посещавам много от селата в общината и разговарям с хората там. За съжаление достъпът им до здравеопазване е изключително затруднен. Това, което се ангажирам към хората там е, да направим проучване за всички медицински лица, които са пенсионирани, но в работоспособна възраст и по график да посещават селата и да оказват здравна помощ на хората. Да помагат за спазване на лечението на възрастните, да измерват кръвно и да ги консултират”, каза още Методи Байкушев.

Заедно с кандидата за кмет, активно участие в дискусията взеха и д-р Михаил Спасов и д-р Олег Сатиев, които са  кандидати за общински съветници от листата на ПП-ДБ.

По думите на Спасов, младите лекари в държавните болници в Благоевград са демотиривани по три причини – ниското заплащане, високата натовареност и усещането за липсата на възможности за развитие  и израстване.

„Възможно е общината да подпомогне изпращането им на специализации извън България, за да им даде възможности за израстване“, каза Спасов. Той посочи и че болниците в Благоевград имат крещяща нужда от медицински сестри. „Хубаво е, че в ЮЗУ се обучават медицински сестри, но може би трябва да се започне диалог той да се засили“, каза още Спасов.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK