Методи Байкушев: Истината за загубата на 800 000 лв. от Община Благоевград

Снимка: ПП-ДБ

„Твърдението на Община Благоевград, че не сме се явили в съда, е не само невярно, а и глупаво“

Изявление на кандидата за кмет на община Благоевград от ПП-ДБ - Методи Байкушев

Във връзка с продължаващото тиражиране на невярна информация от кандидат–кметове и отправените вчера от Община Благоевград твърдения, че „съм взел хонорар и не съм се явил в съдебна зала, в резултат на което община Благоевград е загубила над 1 млн. лв. по делото за извозване на отпадъци до община Костинброд“, заявявам следното:

Твърденията на Румен Томов, че сме изпратили младши адвокат, са абсолютно неверни, а твърдението на Община Благоевград, че не сме се явили в съда, е не само невярно, а и глупаво. Ето фактите:

Атанас Камбитов е кметът, който оргнизира обществена поръчка за извозване на отпадъците, решение за изпълнител на която се взема в последните дни на неговото управление. 

След изборите начело на общината застава Румен Томов, който решава, че няма да сключи договор с определения изпълнител и ще отмени влязлото в сила решение на комисията за определяне на изпълнител. Това решение подкрепя и органът на сдружението на общините, които управляват депото. Процедурата е прекратена, написани са и мотиви за това решение.

Избраният изпълнител обжалва решението пред Комисията за защита на конкуренцията. Екипът на г-н Томов подава писмен отговор на жалбата и делото влиза в КЗК. Няколко дни преди заседанието на Комисията от екипа на г-н Томов ми се обадиха с молба кантората, в която съм съдружник, да се ангажира с представителство на общината пред КЗК. Споделих, че ние сме доста скъпа кантора, а и за такова представителство би трябвало общината да има опит. Отговориха ми, че предпочитат външна кантора, за да покажат пред обществото, че са направили всичко възможно. Поехме представителството и се ангажирах да направим всичко възможно, но сме ограничени от това, което вече са взели като решение и от това, което вече са подали като отговор на жалбата.

Определих да се занимава с казуса не младши адвокат, а съдружник в кантората – един от най-добрите адвокати в България по обществени поръчки и административно право - Донка Стоянова. Тя се запозна с целия казус и с преписката, която ни изпрати общината. На откритото заседание на КЗК защити аргментите на общината и представи изготвена от нея подробна писмена защита, в която бяха доразвити допълнителни аргументи.

КЗК уважи жалбата на изпълнителя и отмени решението на г-н Томов. Това решение подлежеше на обжалване през Върховен административен съд, но Община Благоевград, заедно с другите общини, решиха да не обжалват по-нататък. Това е цялата история.

Абсурдно е да се твърди, че адвокатско дружество, което е предоставило професионална услуга за представителство по едно заседание на КЗК, има отношение към причинени вреди от управленско решение, взето от Община Благоевград за отмяна на решение за избор на изпълнител на една поръчка и за извозване на отпадъците в друго депо.

Твърденията на Румен Томов, че сме изпратили младши адвокат, са абсолютно неверни, ние не само сме се явили в КЗК, а и сме предоставили най-добрата професионална защита. 

А твърдението на Община Благоевград, че не сме се явили в съда, е не само невярно, а и глупаво, защото това производство никога не е стигало до съд.

Изводите оставям на Вас.

Гласувайте!

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK