Меркел: Национализмът и егоизмът никога повече не бива да имат шанс в Европа

Снимка: Sanovnik.bg

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди бъдещето на Европа с евродепутатите и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във вторник.

„Толерантността е душата на Европа и съществена основна ценност на европейската идея“, отбеляза г-жа Меркел. През последните години тази душа беше натоварена с много предизвикателства като държавен дълг, тероризъм, войни близо до нашия континент, миграция, цифровизация и изменение на климата.

Всички тези проблеми могат да се решат успешно само ако Европа действа единодушно и ако „третираме интересите и нуждите на другите като наши. Солидарността се основава на толерантност и това е силата на Европа. Тя е част от нашата обща европейска ДНК и означава преодоляване на националния егоизъм“.

Солидарността също така означава, че ако в една страна отслабиш правовата държава или атакуваш свободата на печата, го правиш в целия ЕС. Тя също така коментира, че „ако се опитате да разрешите проблемите, като създавате нови дългове, вие погазвате поетите ангажименти и поставяте под въпрос основите на силата и стабилността в Еврозоната“.

ЕС трябва да говори с един глас на световната сцена

За да бъде „чута в един глобализиран свят, Европа трябва да вземе съдбата си по-твърдо в собствените си ръце, защото времената, в които можехме да разчитаме безрезервно на другите, приключиха“, заяви г-жа Меркел. Създаването на истинска европейска армия като допълнение към НАТО „е покаже на света, че никога няма да има война между европейските държави“.

Канцлерът на Германия също така подчерта, че икономическият успех, научните изследвания и иновациите са жизненоважни за Европа и посочи необходимостта от надежден граничен контрол на Фронтекс и обща европейска система за убежище.

„Европа е най-добрият ни шанс за мир, просперитет и добро бъдеще. Не трябва да оставяме тази възможност да се изплъзне: ние дължим това на себе си и на миналите и бъдещите поколения. Национализмът и егоизмът никога не трябва да имат възможност да процъфтяват отново в Европа. Толерантността и солидарността са нашето бъдеще. За това бъдеще си заслужава да се борим“, заключи Ангела Меркел.

Цитати

Ева Майдел (ЕНП, България) отбеляза: „Германия е най-силната икономика в ЕС и поради това бе важно да чуем от канцлера Меркел каква е визията за Европа, къде ще се постави акцент в следващите 5 – 10 години. Посланието за единство и партньорство между държавите идва в момент, когато Европа е изправена пред най-голямата си криза, а именно тази да затвърди принципите и ценностите, на които е основан Европейският съюз – свобода, право, уважение, солидарност.“

Светослав Малинов (ЕНП, България) коментира „Изключително силна и проевропейска реч с много ясна визия за по-силна и обединена Европа – с призив за изграждане на европейска армия и вземане на повече решения без право на вето. Най-хубавото е, че лидерът на най-силната и най-голямата европейска държава определя солидарността като най-важната ценност на Европа.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK