Международните партньори ще предоставят на Украйна финансова помощ от 115 милиарда долара

Снимка: Уикипедия

Това съобщи украинският премиер Денис Шмигал

Международните партньори ще предоставят на Украйна дългосрочна финансова помощ от 115 милиарда долара, съобщи украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от агенция УНИАН.

След участие в кръгла маса на министерско равнище в подкрепа на Украйна в централата на Световната банка Шмигал заяви, че мобилизирането на ресурси за възстановяване на страната е една от главните теми на работното му посещение във Вашингтон.

"Международните партньори ще предоставят на Украйна 115 млрд. долара дългосрочна помощ. Това не просто ще обезпечи нашата финансова стабилност, но и ще изпрати ясен сигнал към Русия, че съюзниците на Украйна ще ни поддържат толкова дълго, колкото се наложи. До пълната победа", подчерта той.

"Започваме възстановяването още сега", заяви премиерът. За проекти за бързото възстановяване на страната тази година ще са нужни 14 млрд. долара, допълни той.

"Водим преговори с партньорите ни за привличане на необходимите средства още това лято. Така ще можем да изпълним всички задачи в петте приоритетни отрасъла за възстановяване", отбеляза той.

Световната банка вчера съобщи, че отпуска 200 милиона долара за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна. В края на март бе обявено, че банката ще отдели също значителна сума за подпомагане на украинския селскостопански отрасъл, като става въпрос за 132 млн. долара, припомня УНИАН. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//