Международната федерация по шахмат прие България за член с 95.8% от гласовете

Снимка: dnevnik.bg

Но решението на FIDE няма да сложи край на борбата за власт в българския шахмат

България вече отново е пълноправен член на Международната федерация по шахмат (FIDE). На Генералната асамблея на световната организация беше приета новата Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която беше създадена в края на септември след обединение на четири български шахматни федерации. Президент на БСФШ е Милен Василев, а почетен председател е Антоанета Стефанова. Именно тази федерация получи покана за участие на европейското отборно първенство, където шахматистките станаха шампионки, пише dnevnik.bg.

БСФШ беше приета за член на FIDE с 95.8% одобрение след 137 гласа "за" и само 6 "против". Нейната кандидатура остана единствена, въпреки че документи за членство подаде и лицензираната от Министерството на младежта и спорта (ММС) Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022), която обаче изобщо не беше допусната до участие в асамблеята.

Решението на FIDE няма да сложи край на борбата за власт в българския шахмат. По-рано днес министърът на младежта и спорта Димитър Илиев заяви, че дори БСФШ да бъде приета за член на FIDE, лицензът на БФШ 2022 не може да бъде отнет. Той каза, че се надява раздорът да се разреши в полза на спортистите.

Сигнали за това обаче няма, а от лицензираната БФШ 2022 публикуваха нова позиция, в която съобщиха, че ще подадат жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS) заради това, че тяхната кандидатура изобщо не беше разгледана от FIDE.

"Без мотиви, без каквото и да било правно основание легитимната федерация е спряна дори от правото да запознае делегатите от цял свят. Задкулисни игри и страх от прозрачност и демократичен избор явно са водещи за това решение. Факт е, че и президентът, и правният директор на FIDE са руснаци. Не знаем дали това има значение, но е показателно в контекста на последните събития както в света, така и у нас. По този начин приемането на член от България от Генералната асамблея на практика е предрешено, без висшият форум на Международната федерация дори да може да се произнесе. Ясно е, че такива решения ще бъдат обжалвани в Международния спортен арбитраж в Лозана", се казва в позицията на БФШ 2022.

От лицензираната федерация допълват: "Действията на група лица, твърдящи, че помагат за международното признание на България, стават все по-очебийни - лобизъм, личен интерес, документи с откровено невярно съдържание. Техните действия стигнаха и до прокуратурата у нас. Само че истината излиза наяве бавно, а дотогава състезатели и клубове ще продължат да имат проблеми. Вече на всички е ясно заради кого!"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK