Мехмед - малкият герой, и неговият спасител Муртаза

Снимка: Infomreja.bg

Обзор на събитията в Якоруда

След 24 часа 2-годишният Мехмед от Якоруда бе намерен на 2 км в дъбовата гора над Якоруда.

Неговият спасител е горският служител, който бил на работа в момента на откриването, Муртаза Клечов.

След като днес в село Бунцево починал местният ходжа (с положителна проба за коронавирус), горският отишъл до обходи района си в гората между Бунцево и Якоруда, когато точно на два километра преди да влезе в града, близо до пътека в местността Сухата река, намира Мехмед – засмян, малко мръсен, без обувки и чорапи.

Муртаза го облича с връхната си дреха, слага му чорапите си и му дава бонбон. Казва на Мехмед, че ще го снима, за да го покаже на мама, а детето се изплезва щастливо пред камерата.

До тази развръзка се стигна след като вчера в 16,45 ч. родителите на детето подават сигнал до 112, че момчето на 2,7 години изчезва след като било на улицата пред дома си до каруца.

Час преди това майката извела детето пред дома, където били бабата и дядото. Бабата обаче се прибрала в къщата, а дядото запитал майката защо детето е навън, тя казала, че ще готви. Детето няколко пъти повикало майка си, но въпреки това останало навън.

Докато се обърна, то беше изчезнало, все едно орлите го вдигнаха, каза дядо Мехмед пред ИНФОМРЕЖА.

Бащата разбира, че синът му е изчезнал едва след като се прибира от работа около 18,30 ч.

Последвала безсънна нощ в издирване на малкия, но без резултат.

На сутринта се включват в търсенето екипи на МВР от Разлог и Благоевград, следово куче, планински спасители от отряда в Банско, кучетата им, пожарникари, местни доброволци.

До около 16 ч. няма следа. Работи се по всички версии – отвличане, продажба на дете, убийство… Налага се версията от роднините, а те именно са убедени, че детето е отвлечено, не знаят от кого и защо, нямали проблеми с никого, но мислят, че хората им завиждат, защото семейството е голямо – състои се от 4 деца общо – две момчета и две момичета, най-малкото на 7 месеца. Всички имат възрастова разлика от около година.

До последно роднините не назоваха кой е евентуалният извършител, но в миналото имали „драми“, хората им „държали сметка“ как ще се грижат за толкова деца, а пък им правили комплименти колко били хубави тези деца.

Със семейството работи психолог. Всички – баба, дядо, майка, баща, леля, съседи са разпитани в местни участък.

До 16 ч. няма и следа от детето, а само една сандалка, в началото на горския път, който се намира точно над къщата в крайната махала на Якоруда.

Тя е следа за това къде може би е детето, затова всички претърсвания са насочени основно към силно пресечения горски терен.

Обходени са и местните къщи, претърсвани са изоставени коли, ремаркета, дори контейнери.

След 16 ч. постъпва сигнал, че дето е намерено при село Бунцево, на 20 км по пътя от Якоруда за Велинград.

Оказва се, че Мехмед е пренощувал в гората над дома си и е намерен от Муртаза.

Родителите са щастливи, но сякаш най-добре се чувства дядото, чието име носи Мехмед.

Семейството е с нисък социален статус. Майката има ментален проблем, а бащата криминално досие, споделиха пред ИНФОМРЕЖА запознати. Съседи нарекоха бащата „изрод“ и „пияница“, не се славел с добро име в града, познат е пред органите на реда.

Въпреки това якорудчани показваха съчувствие пред семейството, а публикация във фейсбук с призив детето да бъде намерено се разпространи мигновено в целия Югозапад.

Героите – Муртаза и Мехмед, днес ще спят щастливо. Детето е в Разлог, извършен му е медицински преглед, социалните ще се погрижат за него и майката, която също отпътува за града.

Все още обаче не е ясно как дето е стигнало до гората – има ли чужда намеса или само е избягало. По случая е образувано досъдебно производство.

През 2001 години Ави от Бунцево е на 4 години. Той прекарва 8 дни в гората над Бунцево, хранейки се с плодове и пиейки роса от листата.

Днес Ави е студент в Пловдив.

СНИМКИ ОТ ИЗДИРВАНЕТО И СЛЕД ТОВА ВИЖТЕ ТУК 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK