Матей Матеев открива изложба "Вкъщи" в Кюстендил

Снимка: ХГ "Владимир Димитров-Майстора"

„Да се завърнеш в бащината къща...” – това небезизвестно заглавие на стихотворение на Димчо Дебелянов неизбежно изниква в съзнанието, когато талантливият Матей Матеев избира за поредната си самостоятелна изложба, която е и юбилейна за твореца. Тя ще бъде представена на 1 декември от 17.30 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“.

И това не е никак случайно – именно бащината му къща някога гордо се е извисявала на мястото, където впоследствие е построена Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”. За да обедини творческите си търсения, наричаният от приятелите си Матейката се спира на заглавието „Вкъщи”.

И, да, той наистина индиректно ще се завърне „у дома” на 1 декември, когато ще бъде открита очакваната с нетърпение не само от неговите приятели изложба живопис. Като своеобразен подарък за ценителите на съвременното изкуство художникът с поетична душа ще зарадва присъстващите и с представянето на поредната своя стихосбирка „Да/Ад”, илюстрирана и написана на ръка от самия него. Творецът е подготвил и два филма, в които споделя своите размисли за някои чисто човешки чувства, емоции и състояния.

Матей Матеев е роден през 1945 г. в Кюстендил. През 1975 г. завършва НХА, специалност „Приложна графика” при проф. Александър Поплилов. Работи в областта на живописта и карикатурата. Има множество самостоятелни изложби, носител е на редица престижни награди, както и на приза „Сребърно Възраждане” за цялостен принос в изобразителното изкуство. През годините е участвал в много на брой общи изложби не само в България, но и извън пределите на родината ни.

Организатор е и на десетки пленери. Живее и твори в Пловдив. Член е на СБХ и на Дружеството на пловдивските художници. Негови работи се намират във фонда на галерията в Кюстендил, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, а също и в чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//