Мащабна акция у нас: Арестуваха чужденци, превеждали пари на терористи

Снимка: Булфото

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП проведоха мащабна операция в редица градове на страната - София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Акцията е насочена срещу чужденци, съобщиха от държавното обвинение.

"Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група", гласи съобщението на прокуратурата.

Извършени са обиски на 50 жилища и офиси, 26 автомобила и 50 физически лица. Иззети са документи, 32 000 евро и други вещи. Задържани са 43-ма души за срок до 24 часа.

"Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност", съобщават още от прокуратурата.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че членовете на терористичните групировки, които получавали преводи от България, не пребивавали у нас. Той подчерта, че не става въпрос за терористична заплаха на територията на България. 

Между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира системата „хавала”. /Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK