Мария Габриел: Решение за Сирия означава решение за цяла Европа

Мария Габриел, снимка: Пресслужба Мария Габриел

Дебатът за намирането на решение за Сирия беше в центъра на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите от Групата на ЕНП изказаха своята загриженост за ескалиращото насилие, военната намеса на Русия и заплахата от разпространяване на конфликта в региона. Те подчертаха, че въздействието на тези фактори върху Европа е критично и постигането на мир за целия регион трябва да е приоритет номер едно. Европейските парламентаристи призоваха за по-голяма ангажираност на ЕС за прекратяване на конфликта, засилване на борбата с "Ислямска държава" и спиране на миграционния поток.

Председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок заяви, че Русия, САЩ и ЕС трябва да се обединят и обсъдят общата си геополитическа стратегия, както са го правили в миналото във връзка с ядреното оръжие в Иран. Борбата за регионално влияние, водена от страни като Саудитска Арабия и Иран, но и Турция, трябва да бъде прекратена. „Трябва да намерим общо решение за положението в Сирия и най-накрая да постигнем напредък в мирния процес и разрешаването на миграционната криза”, призова Елмар Брок.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел наблегна, че съдействието на страните от региона е ключово за предотвратяване на по-нататъшната дезинтеграция и радикализация.

„Явен и конкретен ангажимент на страните от региона би допринесъл за подобряване на координацията и задаване на перспектива за изход от кризата. Задача на ЕС е да работи за реализиране на този ангажимент и да играе ролята на балансьор в процеса на преразпределяне на влиянието в региона.  ЕС трябва да положи усилия за събирането на регионалните и велики сили на една маса за постигане на мир в Сирия”, подчерта Мария Габриел.

Според координатора на Групата на ЕНП в Комисията по външна политика Кристиан Преда, руската военна намеса е притеснителна. "Русия вече ни показа в миналото готовността си да наложи позицията си със сила. Руската намеса в Сирия не е нещо по-различно и прави ситуацията, в която се намираме, още по-чувствителна. Чрез създаването на допълнително напрежение в Сирия, Русия акцентира върху миграционната криза. Това определено е против интересите на ЕС. Дълбоко загрижени сме за скорошното навлизане във въздушното пространство на Турция. Турция е наш партньор в НАТО”, отбеляза Преда.

Членовете на Групата на ЕНП вярват, че дългосрочните интереси изискват политически преход чрез воден от Сирия приобщаващ процес с подкрепата на международната общност. Всички страни в конфликта трябва да гарантират защитата на цивилното население и зачитане на международното хуманитарно право и правата на човека.

По данни на Европейската комисия към август 2015 г., 12,2 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK