Мария Габриел: Посещението на Зеленски е знаково за България

Снимка: МС

Тя изрази надежда възможно най-скоро България да излъчи посланик в Украйна

Посещението на украинския президент Володомир Зеленски е знаково за България, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в кулоарите на парламента. Според нея е много важно, че на срещата са били обсъдени възможностите за следвоенното възстановяване на Украйна:

Беше изразено желание с нашите IT компании да се работи.  Беше изразено желание да посрещаме заедно предизвикателствата, свързани с областта на земеделието. Че продоволствената сигурност е голямо глобално предизвикателство. За мен тази среща беше един исторически ден, защото по своему България ясно заяви своята принадлежност към европейското и евроатлантическото семейство.

Габриел отново подчерта, че военната помощ, която България ще предостави, няма да е в ущърб на нашата национална сигурност, пише БНР. Тя изрази надежда възможно най-скоро България да излъчи посланик в Украйна.

Вицепремиерът Габриел призова за продължаване на диалога между първите две политически сили. Лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче зависи от лидерите, посочи тя:

Ние винаги с удоволствие присъстваме с министър-председателя на тези срещи. Истината е, че този диалог трябва да продължи. Две парламентарни групи са подкрепили съставянето на това правителство. От две парламентарни групи зависи то да бъде стабилно, работещо и да показва резултати. Така че всички пречки, които биха могли да бъдат изведени на преден план, за да не се случи, ние – всеки един от нас трябва да положи усилия да не се случват. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//