Мариника Тепич: Искаме международна ревизия на изборния процес в Сърбия

Снимка: БТА

Тя настоява и за организиране на нови избори след половин година

В дванадесетия ден от гладната си стачка в сградата на Регионалната изборна комисия (РИК) опозиционната депутатка Мариника Тепич призова към анулиране на изборите в Сърбия, както и към международна ревизия на изборния процес и организиране на нови избори след пет или шест месеца, съобщи регионалната телевизия Ен 1.

Тепич, носител на листата на най-голямата сръбска опозиционна коалиция „Сърбия срещу насилието“, обясни, че очаква формиране на международна комисия или смесено работно тяло, което да извърши ревизия на изборния процес, за да се стигне до съвместното решение за анулиране на предсрочните парламентарни и местни избори в Сърбия, които се проведоха на 17 декември.

„Трябва да се потвърди, че изборите не са легитимни, не са легални“, каза Тепич, която е заместник-председател на Партията за свобода и справедливост и която започна гладна стачка на 18 декември, след като първоначалните данни от изборите показаха победа за Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич на парламентарните и местните избори в Белград.

На 18 декември „Сърбия срещу насилието“ започна и ежедневни протести с искане за анулиране на изборите заради съмнение, че от Република Сръбска, в състава на Босна и Херцеговина, са пристигнали „избиратели фантоми“, както и че са включени мъртви хора в избирателните списъци. Вучич отрече партията му да е участвала в изборни манипулации и отказа да анулира изборите.

На 17 декември СПП спечели 46,7 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори според предварителни резултати на Държавната избирателна комисия. "Сърбия срещу насилието" е на второ място с 23,56 процента от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 процента. 

Международна наблюдателна мисия миналия понеделник заяви, че управляващата партия е получила нечестна преднина чрез пристрастни медии, неуместно влияние на президента Александър Вучич и нередности като купуване на гласове.

Тепич беше поставена на интравенозни вливания два пъти дневно след влошаване на здравословното ѝ състояние, а някои от колегите ѝ, които се присъединиха към гладната ѝ стачка, постъпиха в болница.

Депутатката подчерта значението на протеста, обявен от инициативата „ПроГлас“, който ще се проведе тази събота в Белград. По думите ѝ към протеста ще се присъединят и публични личности, които досега не са участвали в политиката.

„Студентите, гражданският сектор и ние като част от „Сърбия срещу насилието“ се включихме и това е много важно. Ще се постараем този протест да бъде наистина един отзвук на бунта, начин да покажем, че не се отказваме“, каза Тепич. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK