Мая Манолова внася "мажоритарни" поправки в НС

Мая Манолова, снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова внася в парламента поправки в Изборния кодекс заради мажоритарния вот. 

"Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители", е записано в мотивите, съобщават от пресслужбата на Манолова.

Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина.

Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага за депутати да се избират само онези български граждани, които са живели в най-малко 6 месеца в съответния изборен район. 

Вотът на българите в чужбина няма да влияе на този в страната, е записано още в мотивите й.

"С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели", посочва Манолова. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK