Мая Манолова: Ще следим да няма явно или задкулисно влияние на ГЕРБ и ДПС в следващия кабинет

Снимка: ИБГНИ

„Предлагаме втората година от майчинството да бъде 60 % от заплатата“

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще следим да няма явно или задкулисно влияние на ГЕРБ и ДПС в следващия кабинет. При всеки опит за задкулисие и при първия знак, че някой иска да излъже хората, ние се връщаме обратно на площадите. Видя се, че участието на ДПС и ГЕРБ в управлението не води до нищо добро българския народ. Ние сме най-бедната държава, най-корумпираната, с най-несвободните медии и на това трябва да се сложи край.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Няма да правим компромиси с надеждите и очакванията на хората за почтена власт, която да припознае техния дневен ред – увеличаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за младите семейства, децата и хората с увреждания, компенсации за бизнеса, преразглеждане на сметките за ток, парно и вода, допълни Манолова.

Ще настояваме не просто за увеличение на пенсиите, а за преизчисляване, каквото не е правено от 2008 г. Няма да отстъпим от искането ни за преизчисляване на база осигурителен доход от 2018 г. Изчисленията ни са за 2,2 млрд. лв. Оказва се, че в началото на 2021 г. над 3 млрд. лв. са раздадени авансово за проекти, които финансово не са обезпечени. Има за пътища и магистрали, но няма за възрастните хора. Необходими са 85 млн. лв. месечно над тези 105 млн. лв., които се дават за 50 лв. добавка към пенсиите. Държавата може да си го позволи, категорична бе тя.

За младите семейства предлагаме еднократна помощ от 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. при раждане на първо, второ и трето дете и увеличение на втората година от майчинството, което да бъде 60 % от брутната заплата на майката, но не по-малко от минималната работна заплата. За второ и трето дете предлагаме 10 хил. лв. еднократна помощ, ако единият родител се е осигурявал в последните две години. Това ще струва 880 млн. лв. на годишна база. Ако започнем с това от октомври, ще струва на бюджета 65 млн. лв. месечно. Тоест, това е абсолютно възможно, заяви още Манолова.

Ние ще внесем промени в законите за енергетиката и за ВиК, с които да бъдат преразгледани високите цени на тока, парното и водата. Подготвя се 30 % увеличение на цената на водата през следващата година, а след това близо със 100 %. Например, предложението е водата в Шумен да стане 4,60 лв. от 2022 г., а през 2023 г. – 6,40 лв., което е абсурдно, допълни тя.

С „Има такъв народ“ сме единни по отношение на необходимостта от законодателни промени за истинска съдебна реформа, като започнем с промяна на състава на Висшия съдебен съвет. Те се самоубиха с решението с абсурдни мотиви да откажат на правосъдния министър да упражни свое конституционно право. Смяната на ВСС и оставката на главния прокурор са на дневен ред, каза Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK