Манолова: Искането на президента за референдум е призив да се нарушава Конституцията

Мая Манолова, снимка: infomreja.bg, архив

"Две от исканията на президента са противоконституционни. Предложението да бъде проведен референдум е откровен призив да се нарушава Конституцията". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и председател на временната комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова.

Тя подчерта, че Конституцията не може да се променя чрез референдум и според чл. 42 от нея участието в изборите е право, а не задължение на българските граждани и "в този смисъл не може да има задължително право".

"Ако Плевнелиев иска промяна в Конституцията, би следвало да използва предвидения в гл. 9 на действащата Конституция ред", уточви Манолова.

По отношение на електронното гласуване тя обясни, че такова има в Естония, но там има електронно правителство, естонските граждани имат електронни подписи и всички услуги се правят по електронен път.

"Има ли някаква гаранция, че например работниците в едно предприятие няма да гласуват под строй електронно, под зоркия поглед на техния работодател", попита риторично Манолова.

Тя припомни, че и немският съд е обявил електронното гласуване за противоконституционно. Според нея това е едно сериозно изпитание и предизвикателство срещу демокрацията и честността на вота.

 

КОМЕНТАРИ

12312:54 - 06.02.2014
ebati itıpata k..4 ..ka ita bila iurist napravo 6te omra ot sram 4e imame takiva tıpotati
1111123:11 - 31.01.2014
и ние както украина трябва да започнем
избирател15:47 - 31.01.2014
Аз съм за референдум и задължително гласуване . Не мога повече датърпя чисто идиотските коментари , искания и съвети кой и как да управлява държавата ми на хора които не са гласували , на хора които ми се присмиват че гласува редовно и имам свое мнение .
111113:49 - 31.01.2014
Госпожо Манолова , престанете вече да лъжите хората! Не виждате ли, че хората не ви искат вече .25 години сте във властта а накрая нищо . Оставете хората да кажат какво искат и как искат да изглежда избирателния закон!!!!!

FACEBOOK