Манолова: Борисов се опитва да отложи изборите

Снимка: Изправи се. БГ

Управлението на страната е дадено на концесия, смята Манолова

Борисов се опитва да използва здравната криза за решение на партийно-политическата криза на ГЕРБ и на собствения си имидж. Пуска клоакьори на властта да твърдят, че е добре изборите да се отложат за май 2021 г.. Очевидно са поети ангажименти и е голям залогът Борисов да остане още един ден на власт, още една седмица или още един месец.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред „Факти.бг“. 

Управлението на държавата прилича на отдаване на властта на концесия от Борисов, но тъй като концесията има краен срок и цената по концесията вече е платена, той не може да съкрати този срок и да извърши действие, което да е добре за неговата партия., каза още Манолова.

Борисов може да е демонтиран единствено чрез обединение преди или след изборите на субектите, които искат демокрация, допълни Манолова. 

Тя подчерта, че ще е трудно на един партийно-политически или граждански субект да опази изборите от манипулациите, организирани от ГЕРБ. Преговори за коалиция не са водени, но за опазването на гласовете можем да имаме общи действия на извън- парламентарната опозиция, каза Манолова. 

За безводието ще се търси отговорност и министърът на околната среда и водите не може да избяга от нея. Може би се опитва предизборно да извлече някакъв ресурс за партията, която представлява, но това не трябва да е за сметка на правото на хората на достъп до питейна вода, заяви още Манолова. 

Ще има ревизия, защото не е нормално единствената промяна от водната реформа на ГЕРБ да е повишаване на цената на питейната вода. На места увеличението стига над 300%. Ще се види кой е бездействал престъпно за състоянието на важни язовири, кои са били преференциалните предприятия, които са получавали питейна вода за промишлени нужди. Ще се изясни и въпросът  за ВЕЦ-овете, които черпят огромен воден ресурс, категорична бе Манолова.

Водевилната разправия в парламента между тримата министри за водната криза остави впечатление, че в основата седят и корпоративни интереси кой да поеме изграждането на новите съоръжения за Варна и Бургас. Това трябва да е публично, а не да се решава в разправии и циркове между министрите, каза още тя.

Манолова подчерта, че за последните година и половина правителството е наляло 2 млрд. лв. във водния сектор. Това включва 1 млрд. лв. за държавен ВиК-холдинг, 500 млн. лв. в ДКК за ремонт на над 400 язовира и едно Предприятия за управление и стопанисване на язовирите, на което първата работа беше да си купи автомобили за 1 млн. лв., да назначи 131 служители и да си раздаде заплати, обясни тя.

Новият Закон за ВиК е противоконституционен. Преди изборите Борисов няма да си позволи да вкара този законопроект в парламента. Общините, на които ВиК-дружествата ще са одържавени, имат готовност за протести. Всяка промяна в законодателството на ГЕРБ води до повишаване на цената на водата за гражданите, каза още Манолова и даде за пример въвеждането на три такси за достъп със Закона за ВиК – до питейна вода, до пречиствателна станция и до канализация.

На въпрос как ще се яви „Изправи се.БГ“ на следващите парламентарни избори, Манолова заяви, че в момента се изграждат структури на партньорската мрежа в страната. Част от партньорската мрежа са експерти, инициативни комитети, граждански организации. Отворен формат сме, в който са включени и партиите ДБГ, „Волт“, движението на Татяна Дончева. Идеята е да обединим всички, които искат да спрат това управление, обясни Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK