Манипулацията на журналистиката и предизвикателствата на PR-практиката съпътстваха Деня на PR студента в ЮЗУ "Неофит Рилски"

Снимки: ЮЗУ "Неофит Рилски"

Студентите от специалност "Връзки с обществеността" за трета поредна година отбелязаха Деня на PR студента в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Мероприятието, което се превръща в традиция за специалността, стартира с примери на множество журналистически трикове и похвати за пресъздаване на действителността пред обществото през погледа на журналиста, поднесени от Бисера Илиева журналист и водещ в Канал 3.

С искрен ентусиазъм тя поднесе повечето тайни за манипулацията на журналистиката – от подредбата на студиото, през подреждането на гостите до спецификата на задаването на въпросите. Студентите гледаха и слушаха с голям интерес и Валери Урлачки режисьор на пулт в Канал 3, който с богато илюстриран материал показа способностите на камерата и фотоапарата за поднасяне на специфичната гледна точка на човека зад кадър.

Истински фурор предизвика материалът с т.нар. 25 кадър за директна, но скрита манипулация на аудиторията чрез камерата, което затвърди първоначалните впечатления на студентите за силната манипулация на медиите.

С професионализъм се отличи и последвалата симулация на кризисна пресконференция на студенти от трети курс, които доказаха на колегите и гостите си, че са готови да се впуснат в дълбоките води на практиката. Под острите въпроси на ролевите журналисти импровизираният кризисен щаб успя да задоволи и да отговори пълно и изчерпателно.

Почти в края на събитието се оформи гореща дискусия с PR-експерта Стоян Стоянов за взаимоотношенията PR-медии, като акцентът попадна върху аспектите на организираната публичност за изграждане на имидж.

Впускайки се в дебрите на практиката на двете професии - журналист - PR–специалист, студентите бяха и въодушевени и леко объркани, тъй като затвърдиха знанията за силата на публичността. 

За завършек доц. д-р Славянка Ангелова ръководител на катедра „Връзки с обществеността“ раздаде награди на отличилите се студенти по време на събитието и в конкурса за есе “Писмо до Дядо Коледа” на студентите от първи курс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK