Малоброен митинг в Гърмен за пореден път подкани държавата да събори незаконните къщи в ромския квартал "Кремиковци"

Снимка: Infomreja.bg

Около десетина протестиращи начело с председателя на Сдружение "Бъдеще да община Гърмен" Иван Кременлиев днес отново се събраха пред сградата на общината на митинг, чиято цел е да напомни на държавата да изпълни задълженията и обещанията си и да събори незаконните къщи в ромския квартал "Кремиковци".

Според организаторите на протеста в гетото продължават да се строят незаконни къщи, като се множат и заселващите се там роми, прииждащи от различни краища на страната.

Иван Кременлиев заяви, че 18 месеца чакат от община Гърмен отговори защо не се е предприело събарянето на незаконните постройки, кой е регистрирал ромите на улица "Безименна" в местността "Падарката" и още много други.

Той алармира и за друг проблем в квартала. По думите му сред ромските деца в "Кремиковци" масово има заболели от Хепатит А, които посещават училището и детската градина в селото заедно с техните здрави деца.

"Ще спрем децата си от училище. Страхуваме се от заразяване с опасната болест. Вече около 60 деца от тази година пътуват всеки ден на училище в Гоце Делчев точно по тези причини", поясни Кременлиев.

"Този митинг днес е само предупреждение, че събарянето на незаконните постройки в ромския квартал въпреки издадените постановления от РДНСК и ДНСК не се изпълнява. Не е изпълнено и обещанието за преместване на ромите и освобожаване на незаконните им къщи в местността "Падарката", за което основната вина е на общината и кмета Минка Капитанова. Следащата ни стъпка ще е искане на оставката на Капитанова", коментира пред ИНФОМРЕЖА Делян Тошев, който не е местен, но живее отскоро на квартира в Гърмен. 

„Случаите, при които един кмет подава оставка или се отзовава от поста му са записани ясно и категорично в закона. Що се отнася до болни от Хепатит А деца в училището и детската градина, случаят на този етап е само един и въпросното болно дете веднага е изолирано. Имаме уверението на здравните служби, че няма опасност от заразяване на другите деца", заяви Минка Капитанова.

Директорът на училището в Гърмен Стоян Стругов също потвърди за единствения случай на болно дете от Хепатит А и бе категоричен, че не може да се говори за опасност от зараза. 

"Опитват се отново в Гърмен да надигнат недоволството на хората с измислени зарази като в Харманли, но тук бежанци няма, а ние, ромите, им служим за причини за протести, които явно си личи, че са политически. Няма да се учудим, ако тези протести станат отново масови и платени. Целта отново е създаване на изкуствено напрежение", коментираха случая и лидери от ромския квартал.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

очевидец08:16 - 23.11.2016
Заблуда кметска! Заразениге цигани са петнадесет деца от гетото! Вземете мерки ще прамне заразата в цяло Гърмен!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//