Максималната скорост на магистралата става 140 км/ч

снимка: skyscrapercity.com

Скоростта за движение по магистралите се вдига от 130 на 140 километра в час. Това решиха министрите, които ще внесат в парламента предложение за промени в Закона за пътищата, информира BTV.

Увеличението на максималната допустима скорост по магистралите ще се отнася само за леките автомобили, а не за автобусите и товарните автомобили.

Максималната скорост по скоростните пътища ще е 120 км/ч. Според одобрените от кабинета промени за разлика от магистралите така наречените скоростни пътища нямат аварийни ленти.

За да бъде определен като скоростен, пътят трябва да отговаря на редица условия. Той трябва да има самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко е с най-малко две ленти за движение.

Пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии трябва да става само на различни нива (чрез надлез или подлез). Вливането и отливането на движението да се осъществява само от пътни възли на различни нива, а връзките към прилежащи територии трябва да са чрез локално платно, отделено от трасето с разделителна ивица с ширина не по-малко от 2 м.

Наред с това скоростните пътища трябва да имат предпазна телена ограда, площадки за принудително спиране и такива за отдих.

По протежение на автомагистралите и скоростните пътища няма да може да се изграждат рекламни съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващата зона. За шосетата от първи, втори и трети клас, както и останалите, които не са включени в досега изброените, пък се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 м.
В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждането на такива обекти на по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

Въвежда се забрана за спиране на пътното превозно средство за престой освен на обозначените за това места и съответно извършването на маневри върху платната за движение. При движение по скоростен път водачът няма да може да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK