Македонските историци четат изворите, както дяволът чете евангелието

Снимка: БГНЕС

Той заяви, че в македонските медии циркулира информация, която заблуждава обществото

Българо-македонската историческа комисия постигна нулеви резултати, защото няма желание от другата страна да се придвижат нещата напред. Това обяви в ефира на bTV историкът проф. Кирил Топалов, който е член на комисията. Една държавна комисия, която не приема тезите на своя министърпредседател и по-голямата част от правителството, е много странно, явно комисия продължава да служи на старите югославски тези, на старите титовски тези, обясни проф Топалов.

Според него македонските му колеги четат историческите извори, както дяволът чете евангелието. Той заяви, че в македонските медии циркулира информация, която заблуждава обществото, че комисията са решили въпросите за Средновековието и вече са стигнали до най-новата история.

Това не е вярно. Ние не сме преминали Средновековието, не сме стигнали до Възраждането. Разгледахме Гоце Делчев, защото наближаваше годишнина. Оказа се, че от тяхна страна въпросът е нерешим, обясни той. Историкът уточни, че преди година и половина са разгледали цар Самуил, като са постигнали приемлива формулировка, че той е продължител на българската царска традиция, създал е голяма Българска държава, чиято столица днес се намира в Република Северна Македония - Охрид.

Нелепости, как да се съгласим, как да минем напред? Щом тяхното общество иска да влиза в европейския съюз, трябва да се научи да мисли европейски. Да не гледат на България като враг, ние не сме им враг, ние първи ги признахме преди над 20 г., дадохме им икономически помощи, когато имаха ембарго, Бургас стана тяхно пристанище, защото Солун беше заключен за тях, коментира проф. Топалов. Историкът посочи, че трябва да си отговорим на въпросите какво печели и какво губи страната ни, ако всички наши съседи са членове на ЕС. Ако в ЕС трябва да влезе държава, която свирепо мрази своята роднинска държава - България, която продължава да ни нарича фашистки окупатор, изверг. В учебниците им пише, че българите са били номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи... Малко е трудно България да бъде толкова глупава и щедра, че да съдейства на Р.С. Македония да влезе в ЕС, коментира той.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство./ news.bg
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf