Майки на протест пред община Благоевград. Искат отпадане на пълната такса в градините

Снимка: Infomreja.bg

Протестиращи майки се събраха пред сградата на общината в Благоевград. Те се обявиха против решение на Общинския съвет за заплащане на пълната такса при посещение на дете в детска градина, която е в размер на 40 лв.

На 28.12.2017 г. бе последното за годината заседание на ОбС-Благоевград. Най-дебатираната точка бе предложение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград, в частта ѝ касаеща таксата за посещение на детски ясли и градини.

Предложението да се заплаща пълната такса от 40 лева, независимо от броя посетени дни от детето, бе широко дискутирано от общинските съветници и кметската администрация, като накрая се стигна до компромисна редакция на решението-при отсъствие поради болест, удостоверена с медицински документ, заплащането да е пропорционално на дните, в които детето е посещавало детското заведение. В останалите случаи таксата се заплаща в пълния ѝ размер.

Именно това решение на общинарите разгневи майките и те се организират чрез групи във Фейсбук.

Точките, който разглеждаха съветниците в предпоследния работен ден от 2017, бяха обявени публично месец преди сесията. Някои от проетстиращите казаха, че не са имали време да реагират и да се съберат в деня на заседанието, а други казаха, че не са били запознати кога точно ще се събират общинските съветници.

Във Фейсбук бе посочен час на днешния протест – 10 ч. Пред сградата на общината пристигна само една майка, която бе твърде учудена защо е сама. „Във Фейсбук имаше обява за протест, но няма никой. Нямам идея защо няма никой тук. Във Фейсбук всички бяха много активни в писането.“

След около половин час се събраха още десетина майки, някои от които с децата си, и един баща. Всички родители имаха различни причини да не плащат пълната такса. Казаха, че са правили опит да се срещнат и с кмета на Благоевград, но процедурата била сложна.

Според първата дошла проетстираща детето ѝ е с със социални потребности и нито от общината, нито от държавата не получава подкрепа. Това е единият проблем. Другият е, че често на майката се налага да пътува. Тогава не може да остави детето си на градина, защото няма кой да го прибере. Взима рожбата си със себе си, но все пак е длъжна да плати пълната такса.

„Ако е по медицински причини – разбираемо, но поради други причини, аз трябва да плащам“, каза протестиращата.

Александра Гулева, майка на две деца, също има своите искания: „Извинителната бележка струва два лева. Ако искам да спра днес детето си от градина, трябва да отида при личния лекар и да дам 2 лв. за да ми издаде той бележка. И всъщност какво спестявам.“

Александра казва, че иска детето ѝ да посещава детска градина, когато майката пожелае. Тя има възможност да го гледа вкъщи.

„Майките с малки деца сме дискриминирани. Не ни взимат на работа, защото децата боледуват. И сега в един момент аз имам възможност да я гледам вкъщи, да си я спирам, когато искам и те ми казват, че трябва да си плащам пълната такса. На фона на тази демографска криза е абсурдно това, което правят нашите общинари. В Пловдив детската градина е безплатна! Защо при нас не е?“

Десислава дойде с малък плакат, на който имаше нарисувана цигара и до нея бебе. Тя каза, че това е символично.

„Мислим, че общината трябва от други места да си събере парите като глоби и такси, а не от детските градини. Моето дете е в яслена група. Посетило е яслата само една седмица, останалите три седмица от месеца боледуваше. Аз съм против да плащам цялата такса, тъй като докато детето се адаптира не може да свикне веднага и има много седмици, в които пропуска да посещава детската градина. Против съм плащам пълната такса за това. След имунизация, също детето трябва да остане вкъщи. Аз съм против да плащам таксата, дори и докато той е здрав. Има случай, в които никнат зъби, детето реално не е болно, но аз го спирам и въпреки това трябва да взема бележка от педиатър, че детето ми е болно. И пак плащам пълната такса.“

Според събралите се майки, осталите, заявили подкрепа във Фейсбук ги е страх да изразят своето мнение и протестират от вкъщи безгласно. „Някои даже и във Фейсбук не са активни, предпочитат да си мрънкат по кафетата“, каза още Десислава.

Всички събрали се се подписаха.Ще предадат подписката на кмета или на областния управител. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK