Магистър-фармацевт: Създаде се дефицит, заради нецелесъобразно изписване на медикаменти

Снимка: Infomreja.bg

Откровен разговор с Константин Качулев

Има над 14 заразени фармацевти в Благоевград, няма недостиг на лекарства. Фармацевти пък в по-малки аптеки работят, въпреки че са болни. Заразата се предава по веригата от пациенти с положителен тест, които вместо под карантина се презапасяват с лекарства.

Това е ситуацията в няколко изречения в област Благоевград след появила се информация, че има криза за лекарства и криза за фармацевти.

Разговорът с много важни изводи проведохме с Константин Качулев - председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград.

Не бих казал, че има криза, оформят се някакви дефицити. Създаде се дефицит, заради нецелесъобразно изписване на медикаменти. Повече от предписанията не са от вследствие клиничен преглед, казва Качулев.

Пациенти пристигат в аптеките с изписани рецепти с множество медикаменти или с „хвърчащи листчета“, които оправдават като препоръка от личния лекар, защото пациентът имал симтоматика на КОВИД.

Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции. Те обаче се изписват като презастраховане от страна на лекаря, за да няма вторична вирусна инфекция, а някой вид антибиотици е доказано, че имат отношение към възпалението в белодробната тъкан.

Преекспонират се нещата. Не е нужно да се изписва Азотромицин, при положение, че сме в три годишен резистентен период, който все повече се засилва. В момента нищо не правим, заяви Качулев.

Той уточни, че има други антибиотици от това семейство, които имат благоприятно въздействие към белия дроб и предотвратява вторични инфекции. Всички останали антибиотици, които са в протокола на джипитата, са налични на пазара.

Имам уверението, че ще има внос на Азотромицин в края на месеца или в началото на декември. До този период има все пак количества на склад. Съветът ми е – по-внимателно изписване, ще има за всички, когато изписването целесъобразно.

Има и научни сигнали, че някои от антибиотиците (от семейството на Азотромицина) имат и по-добър ефект.

Как се справят фармацефтите с „хвърчащите листчета“?

Магистър-фармацевтите винаги са спазвали предоставянето на лекарства по рецепта, а не на свободен принцип.

Да, някой път са изписвали по молба на пациента, който предоставя бележка, защото не е успял да се срещне с лекаря си. Но фармацевтите стават все по-стриктни към спазването на наредбата и такива „листа“ не важат, признава Качулев.

Възможно ли е фармацевтът да се свърже с личния лекар за д установи дали действително има подобно „телефонно лечение“?

Случвало се е, но все повече тази практика намалява след наложени няколко глоби.

На първа линия ли са служителите в аптеки?

След протеста на служителите на МВР за увеличение на заплатите им и присъединяването им към списъка със служители, които са в пряка борба с вируса, на дневен ред идва и питането дали фармацевтите също са част от този списък. Първата линия сякаш засега е „запазена“ за медицинските служители и отскоро – за джипитата, но заразените аптекари се увеличават.

В малките аптечни вериги не се правят регулярни ПСР тестове, а има и служители, които имат леки до средни симптоми, които обаче продължават да работят. Така колелото се завърта и аптеката е панацея и вирусоносител.

Министерството на здравеопазването не помисли за тези колеги. Когато лекарите започнаха да лекуват по телефона и отказаха прием на пациенти, те се договориха за увеличение с 1000 лв. над възнаграждението им. Това не се случи при фармацевтите.

Има колеги, които стоят „до последно“ в аптеките.

Качулев разказа за случай, при който пациент твърдо решен да закупи лекарство, преписано му от личния лекар, настоява пред фармацевта да му го даде, а в аптеката подобно липсва.

Затова ние настояваме за генерична замяна. Защо е необходимо пациентът да обикаля?!

Практикува ли се „аптечен туризъм“ от заразени?

Това е масово. Те искат да си накупят лекарствата преди да се карантинират.

Разговор по телефона:

-Ало, докторе, имах болки в мускулите, уплаших се и реших да се тествам. Положителен съм!

-Добре, не идвай в кабинета, ти си заразен. Вземи си Авирон. Запиши си го.

Следва посещението в аптеката и гореща молба да бъде дадено лекарството БЕЗ рецепта, но защото „аз имам симптоми“, а не „аз съм положителен“. Така се оправдава искането на лекарства.

Защо лекарите предписват антибиотици, които не лекуват вируса?

Лекарствата присъстват в протокол, който лекарите са получили.

Има ли презапасяване – от антибиотици и други лекарства?

Очаква се през април – май, да има препродаване на лекарства, закупени в повече, смята Качулев.

Мой колега поиска от мен 10 опаковки лекарство, за да имал за семейството си, споделя парадокса магистър-фармацевт.

Някой ще купи Фраксипарин за 200 лв., но за бременната жена с тромбов либит няма да има лекарство. Тази психоза трябва да спре. Нито една фармацевтична компания не е спряла да произвежда лекарства, а за тях сега е урожай. Те продължават огромни партиди. Ние от страх да не умрем, умираме от страх.

Протекцията или „пия за превенция аспирин и витамини“, полезна ли е тя?

Всичко това през черния дроб, от нас зависи колко ще го пожалим. Ние започваме да затлъстяваме от обилна храна, но се тъпчем с витамини. Витамините всъщност си ги набавяме от здравословната храна. Ние си набавяме предостатъчно витамини.

Пиенето на шепи с лекарства не е полезно.

По-добре е поемането на Витамин Ц и цинк и Витамин Д от декември, когато става по-къс деня. И пак трябва да внимаваме, защото Витамин Д е мастно разтворим и се натрупва в черния дроб.

Личен лекар, но и личен фармацевт:

Качулев съветва да намерим личния си фармацевт, този, който познава нас и заболяванията ти – хронични или спорадични, тъй като той най-добре знае нуждите от лекарства, които имат клиентите му. Същото се отнася и за онкоболните и сърдечно болните пациенти, които могат винаги да имат необходимите им лекарства, стига да са редовни посетители в една аптека.

„Когато ти си постоянен пациент на една аптека, тя знае нуждите ти.“

Българите харчат индиректни разходи от 11,5 млн. в чакане в аптеките. Тоест губим по милион на година за да търсим по-евтиното лекарство.

Това е доказало проучване, направено от магистър-фармацевта.

Бързите тестове в домашни условия.

Фармацевтът сподели, че има търсене, но не е желателно да се прави в домашни условия.

Какво получават аптеките?

В един пакет с бързи тестове – 30 бр., има едно шише с реагент. Как да бъде разпределено то, за да се продадат тези тестове на 30 отделни пациенти, е задачата – парадокс.

Отидете в лаборатория. Разликата не е голяма. В лабораторията ще ви обслужат бързо, качествено, квалифицирано. Моят съвет е – нека всяка жаба си знае гьола, това не е обида. Това не е машинка за измерване на кръвна захар. Бързите тестове са предопределени за лаборатория.

Защо обаче се правят „домашните“ бързо тестове?

Отговорът е ясен – той показва положителен резултат, за който РЗИ не знае, следователно няма официална карантина. Тя зависи от самосъзнанието на „пациента“, който през това време отива до аптеката, за да си закупи лекарства.

Обществото сме всички ние, заедно! Защо го правим?!

Западните общества например плащат на работещите, които са карантинирани, за да покрият нуждите на семействата си в този период, дава пример фармацевтът.

Ние сме в „Пърл Харбър“ – и ние сме от американската страна. Трябва да се мобилизираме и стабилизираме – е рецептата, която сега изписва фармацевтът.

Антигените тестове – панацея за икономиката

Ако има масово тестване, ще има и работещи. Ще има ясни отговори. Министър Ангелов има план, къде е този план?

Ще издържи ли системата?

Ние взехме американски модел, но в България той е пред разпад. Западният модел, вкаран в страната ни, но работещ в чужбина, е комерсиализиран. Това е второто мнение на лице, част от здравната ни система, което твърди, че взехме доброто, но го съсипахме.

Разговор с д-р Панчо Панайотов, който проведе ИНФОМРЕЖА, потвърждава днес думите на Качулев.

Системата обаче няма как да е вечно търговска!

БФС не е страна по Националния рамков договор, в който личи липсата на фармацевтични компетенции.

Така ние ще подпомогнем избора на определени медикаменти, защото сега се поръчват такива, които са за определен кръг, но лишават друг от лечение, споделя Качулев.

Опитвам се да успокоявам и да завършвам оптимистично. Вярвам, че ще се справим. Този имунитет е траен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK