Магистрати от Благоевград изготвиха първия в страната план за родителстване

снимки: Районен съд - Благоевград

Съдии в Районен съд – Благоевград изготвиха първия в страната план за родителстване, който е предназначен за родителите в развод или раздяла.

Това е информационно помагало, което улеснява родителите за постигането на споразумение по всички въпроси след раздялата, свързани с техните деца, а именно: на кого от двамата родители да се предоставят родителските права и задължения /поотделно или споделено/, къде да е местоживеенето на детето, какви да са контактите и срещите на другия родител с детето, каква да е ежемесечната издръжка за детето, заплащана от родителя, с когото то не живее преимуществено.

В помагалото са заложени още въпроси, като: как, къде и с кого да прекарва детето ваканциите си и празничните дни, какви да са контактите на детето с неговите баби, дядовци и други роднини, как да пътува в чужбина, организиране на профилактични медицински прегледи и лечение на детето, избор на училище, провеждане на родителски срещи, контакти на родителите във връзка с детето, условия за предаване на детето от единия на другия родител, завеждане и взимане от училище, религиозно и културно образование, спорт, курсове, домашни любимци и др.

С постигането на съгласие и подписването на плана за родителстване под формата на писмено споразумение, на двамата родители се предоставя възможност сами да преценят и предложат на съда какви да бъдат техните споделени отговорности и задължения по въпросите, свързани с детето /децата/, след настъпилата раздяла. При одобрението на плана за родителстване /споразумението/ от съда, то става задължително за родителите и съдебното производство приключва в една съдебна инстанция.

Съдиите в Районен съд – Благоевград са разработили и примерна бланка-образец на план за родителстване, която, заедно с кратка информационна брошура за изготвянето му, ще бъде изпращана служебно на родителите от съда при размяната на съдебни книжа по бракоразводните дела и делата, касаещи привременни мерки, контакти и издръжка на детето с разделени родители.

Пълният текст на плана за родителстване ще бъде публикуван и на интернет сайта на съда, където всеки потребител ще има свободен достъп до това информационно помагало. 

Планът за родителстване е взаимствана добра практика на Английската кралска съдебна система, специално адаптирана към законодателството и условията на РБългария с партньорството на Фондация „Международна социална служба-България“ и в рамките на Проект „Правосъдието-приятел на детето“.

Тази добра практика улеснява и помага на разделените родители в Англия и Уелс да осигурят за децата си спокойна среда за тяхното развитие и възпитание така, че децата да израснат щастливи, позитивни и успешни въпреки раздялата. Именно за това и очакванията са, че след адаптирането му, планът за родителстване може да намери широко приложение и за българските родители в раздяла, които използвайки тази разумна възможност, доброволно и отговорно да поемат и споделят своите ангажименти за по-доброто и сигурно бъдеще на децата си, независимо от настъпилата раздяла по между им.

Планът бе представен за първи път вчера в рамките на семинар за съдилищата и социалните работници в Благоевградски съдебен регион на тема „Участието на детето в съдебните процедури“, организиран с партньорството на Фондация „Международна социална служба-България“, Районен съд – Благоевград“ и ЮЗУ“Неофит Рилски“-Благоевград.

В програмата на семинара са включени презентации и за новостите в законодателната уредба относно участието на деца в съдебните процедури, процедура по предаване на деца чрез съдебни изпълнители, включително и при родители в чужбина, ролята на служба "Социално подпомагане" в съдебните процедури и др.

 

снимки: Районен съд - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK