Маестро Димитър Цветков спечели голямата награда за изкуство в Кюстендил

Снимка: Читалище "Братство"

Статуетка за цялостно творчество бе връчена на Николай Иванов – музикант, диригент и аранжор

На официална церемония в Голямата зала на читалище „Братство 1869“  - Кюстендил, бяха връчени Годишните награди за изкуство за 2023 г.! Инициативата се провежда за втора година и целта й е да отличи най-добрите изпълнители и преподаватели в различните школи и състави, съобщиха от читалище "Братство".

Почетен плакет в различните категории получиха:

Яница Стойнева, китара с преподавател Евгени Арсов

Ивет Благоева, цигулка с преподавател Велина Петкова

Йоана Петрова, поп пеене с преподавател Жана Райнова

Максимилиан Янков, цигулка с преподавател Роза Мирчева

Ивана Разсолкова, народно пеене с преподавател Слава Соколова

- Яков Стоянов – кларинет с преподавател Костадин Нейков

Антонио Бояджийски, акордеон с преподавател Любомир Борисов

Диляна Попова, пиано с преподавател Красимира Матуска

Ния Крумова, спортни танци с треньори Петя Димитрова и Петьо Стоянов

Димана Крумова, народно пеене с преподавател Адела Харалампиева

МК „Пей сърце“, творчески колектив с ръководител Ани Стойнева

Статуетка за млад изпълнител получи за втора година Димитър Стоймиров за високите му постижения в областта на класическата китара и пианото.

Статуетка за принос в популяризирането на хоровото изкуство и обогатяване на културния живот на община Кюстендил получи Борис Самаринов - дългогодишен хорист и солист на Музикална компания „Пей сърце“.

Статуетка за цялостно творчество бе връчена на Николай Иванов – музикант, диригент и аранжор.

Голямата награда - Статуетка „Годишна награда за изкуство 2023“, бе връчена на дългогодишния музикант, диригент и общественик – Димитър Цветков! 

Димитър Цветков е роден през 1946 г. От 1973 г. учи в Българската държавна консерватория в класа по саксофон и кларинет при проф. Сава Димитров и Димитър Симеонов. Там завършва специализация за диригенти на Духови оркестри. Дългогодишен диригент е на Градския духов оркестър, преподавател по кларинет, саксофон, китара, флейта, полифония и др. Много от неговите ученици вече са професионални музиканти и учители по музика в страната и чужбина.

Бил е преподавател по музика в Търговската гимназия в Кюстендил. Дълги години е работил в Кипър, Македония, Сърбия, Черна гора, Германия. От 2007 г. Маестрото е ръководител и диригент на Туристически хор „Осоговско ехо” и от 2015 г. на група „Елеганс” към читалище „Пробуда 1961”. Формациите участват активно във всички мероприятия, организирани от читалището и туристическото дружество. Печелят призови места на множество фестивали и конкурси в страната и чужбина.

Всички наградени получиха и парични и предметни награди, подсигурени от читалище „Братство 1869“, ТД „Осогово“ и др.

Сред официалните гости бяха инж. Александър Пандурски – областен управител на област Кюстенид, Петър Паунов - кмет на община Кюстендил, Иван Андонов – Председател на Общински съвет – Кюстендил, Христо Абаджиев – председател на ТД „Осогово“ и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK