Лъчезар Станчев от ПМГ - Кюстендил с първо място в „Младите таланти“ на БАН

Лъчезар Станчев, източник: РИО - Кюстендил

В края на месец април 2015 година в Института по математика и информатика на БАН се проведе най-престижното Национално състезание за научни проекти “Млади таланти 2015”. То е организирано от Министерство на образованието и науката и Клуб “Млади таланти” към БАН.

Отборът на ПМГ „Проф. Емануил Иванов” – Кюстендил, представен от ученика от 12-и клас Лъчезар Станчев, спечели І място и златен медал. В подготовката и разработването на конкретния проект участва и Томас Расулски - ученик от същия клас.

Kатегоричнaта победа на отбора на ПМГ бе спечелена с мултидисциплинарен проект по екология, включващ химия, биология, геология, физика и математическа обработка на бази данни за околната среда. Научни ръководители на учениците са Росица Везенкова - учител по биология в ПМГ- Кюстендил и д-р Антон Сотиров от Сдружение “Клуб Авангард”. Това е поредният от многото златни медали на отбора.

Лъчезар Станчев ще представи България на XXVII конкурс на Европейския съюз за млади учени (EUCYS), който ще се проведе през септември 2015 г. в Милано, Италия.

Конкурсът на Европейския съюз за млади учени е създаден от Европейската комисия през 1989 г. с цел да се насърчава сътрудничеството и обмена между млади учени, като им се предоставя възможност да работят под ръководството на някои от най-изтъкнатите изследователи в Европа.

В състезанието участват и специално поканени държави извън ЕС, като САЩ, Канада, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея и Швейцария.

Вече е известно, че Лъчезар е част от националния отбор на България за участие в Mеждународната олимпиада по биология през месец юли тази година в Дания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK