Лятото в Благоевград завършва с театрален фестивал на открито

Снимка: Infomreja.bg

Летните театрални вечери стартират на 24-и август и ще продължат до 31-ви август

7 представления на открито под лятното небе в Благоевград ще бъдат представени в края на месеца. Август ще завърши с театър на открито, но това ще даде по-ранен старт на театралния сезон в града.

Жажда за култура и актьорска игра имат благоевградчани, подчерта директорът на Драматичния театър Маргарита Мачева, която заедно със зам.-кмета по културата Василиса Павлова представи предстоящите събития в новооткрития Летен театър в града.

Планираният за май театрален фестивал, който беше включен в културната програма за 2020 година на Общината, не можа да се проведе поради епидемичната обстановка. Това ни постави в предизвикателство да потърсим една нова алтернатива и да задоволим нуждите на благоевградчани да се докоснат до това изкуство в нашия град, започна Павлова.

Летните театрални вечери стартират на 24-и август и ще продължат до 31-ви август. В рамките на 7 дни ще се провеждат спектаклите с начален час 21.00 под откритото небе на театъра в кв. „Вараша“.

За първи път в театъра ще бъдат представени едни от най-интересните камерни монозаглавия в България.

„Това е интересен съвместен проект на ДТ „Никола Вапцаров“ и Общината. Селекцията на 7-те спектакъла и постановки с множество номинации и награди в България и чужбина се случи благодарение на театъра“, допълни Павлова.

Входът за представленията ще бъде платен, а билетите ще се закупуват в Информационния център от 8,30 до 17 ч.

След пандемията има нужда от култура все повече и повече. Усеща се, че когато има представления, хората са зажаднели за театър. Трябваше да изберем разнообразни и интересни представления, каза Маргарита Мачева.

Програмата започва със спектакъла „Слава“ на Пловдивския театър, който има най-много номинации за наградите „ИКАР“ за 2020 – цели 5, както и номинации за водеща женска роля, за режисура, сценография и музика. Това е първото представяне на спектакъла извън Пловдив. Режисьор е Стайко Мурджев – известен още с представлението „Портретът на Дориан Грей“.

„Откриваме грандиозно с един наистина впечатляващ спектакъл“, отбеляза директорът на театъра.

В програмата е включен и моноспектатъл на Силвия Лулчева. Режисьор на „Мъжът ми е виновен“ е Лиза Шопова.

„Много забавен женски моноспектакъл“, отбеляза Мачева.

В Летния театър под благоевградското небе ще се играе още „Аз, Сизиф“ на Театър „Назарян“, обиколил целия свят, а режисьор е Стоян Дойчев, познат още от филма „Възвишение“.

„Впечатляващ куклен спектакъл за възрастни“.

„Всички страхотни неща от Народния театър“ по режисура на Бойко Кръстанов е чисто нов моноспектакъл, модерен, който идва за първи път в Благоевград.

Васил Дуев ще играе в моноспектакъла „Всичко на масата“ по Чарлз Буковкски, а в „Камъни в джобовете“ двамата млади актьори Юлиян Петров и Ал. Хаджиангелов излизат пред благоевградската публика.

Интротетаър пък ще запознае публиката с един нов жанр.

„Стремихме се заглавията да бъдат забавни и интересни, а ново за града е, че ще има театрално лято, така сезонът ще започне по-рано“, каза Мачева.

Благоевградският театър ще играе през септември, когато ще бъдат показани 3 представления.

Зам.-кмет Павлова отбеляза, че Драматичния театър се е погрижил за цялата техническа част по време на изявите и не са наемани външни фирми.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK