Лятна академия за децата в тютюнопроизводителните райони

Снимки: НЧ "Св. св. Кирил и Методий - 1926"

В Сатовча завърши Образователно-приключенската академия „Забавно лято“, в която участваха 25 ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лятната академия е част от проекта „Забавно лято, грижовна есен“, организиран от фондация „Бикоуз“ и финансиран от фондация „Филип Морис - България“. Автор на детската програма е Народно читалище „Бъдеще сега“ – село Гудевица, община Смолян.

В продължение на една работна седмица деца от 1. до 4. и от 5. до 8. клас в 30 селища от цяла България участват в интересни и полезни занимания, чиито цели са: развитие на емоционалната интелигентност, повишаване на уменията за комуникация и работа в екип, развиване на навици за критично търсене и осмисляне на информация, формулиране на тези и представяне на информация чрез  самоорганизирано учене.  Тези цели се постигат чрез иновативни методи – игри, неформално учене, интерактивно преподаване.

„Всяка година децата получават някаква конкретна задача. Тази година те са събирачи на знания и имат мисия да ги върнат в съответното населено място. Знанията те търсят в себе си, околните и природата. Учат се как да извличат информация. За тази цел те изпълняват ролята на водещи, актьори, журналисти и т. н.“, каза за ИНФОМРЕЖА Константина Челебиева – представител на екипа на читалище „Бъдеще сега“.

В Сатовча децата от Лятната академия посетиха читалищната библиотека, където проучиха теми, свързани с родния край, включително легендите и преданията за него.

Лятна академия в селищата на Благоевградска област досега е имало във Вълкосел и Сатовча. От 22-ри юли тя ще стартира в Абланица, а от 5-и август – в Кочан и Слащен.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK