Лондон се кани да попари Коледата на британците

Снимка: esky.bg

Ако чака повече яснота за Омикрон, може да стане твърде късно да се реагира, заяви здравният министър Саджид Джавид

Британският здравен министър Саджид Джавид не изключи възможността преди Коледа да бъдат въведени нови ограничителни мерки срещу разпространението на КОВИД-19. Той определи ситуацията с разпространението на варианта Омикрон като доста динамична, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

На въпрос в интервю за Би Би Си дали би изключил въвеждане на нови ограничителни мерки преди Коледа, Джавид заяви: "Правим оценка на ситуацията, която е доста динамична". "В тази пандемия според мен няма никакви гаранции. Към момента просто трябва да следим всичко внимателно."

Джавид допълни, че правителството следи данните "почти ежечасно" и слуша мнението на експертите, като намерението му е да запази баланс при строгостта на мерките и отражението им върху бизнеса и образователната система.

По думите му, около Омикрон все още има много неизвестни, но ако се чака данните да станат по-ясни, може да стане твърдо късно да се реагира.

По-рано през седмицата над 100 депутати от собствената Консервативна партия на премиера Борис Джонсън гласуваха против най-новите мерки на правителството за борба с разпространението на КОВИД-19, което означава, че министър-председателят е изправен пред най-тежката криза, откакто управлява, и то след поредица скандали и грешни стъпки от негова страна, отбелязва Ройтерс.

Помолен да коментира дали Джонсън не е твъде слаб политически, за да затяга противоепидемичните мерки, Джавид заяви: "Не, не смятам, че е така. Ако правителството реши, че са нужни още мерки, ще ги внесем в парламента и решението ще зависи от парламента".

В събота Великобритания отчете скок на случаите на Омикрон, който според правителствените експерти може да е само върхът на айсберга. Кметът на Лондон обяви извънредна ситуация, за да помогне на болниците в града да се справят.

Броят на новите случаи на коронавирус за неделя по официални данни е 82 886, което е с 51,9 процента повече на седмична база.

Джавид каза, че според правителството около 60 процента от новите случаи на КОВИД-19 в Англия се дължат на Омикрон.

В съседна Ирландия щамът на коронавируса Омикрон стана доминиращият, съобщи ирландското министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

За последното денонощие са отчетени 5124 нови случая на КОВИД-19, от които по информация на ведомството около 52 на сто се дължат на този щам. В болница са 436 пациенти с КОВИД-19, от които 107 са в интензивно отделение.

Ирландският главен санитарен инспектор Тони Холохън отбеляза, че на Омикрон са били нужни само две седмици, за да стане доминиращият щам в Ирландия, което по думите му само показва колко високо заразен е този вариант. Той призова всеки, който отговаря на критериите за бустерна доза, да си постави такава възможно най-скоро. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK