"Локомотив" спечели Купата на България след драма с дузпи срещу ЦСКА

Снимка: LAP.bg

Масово без маски, без дистанция, без контрол на стадиона

"Локомотив" (Пловдив) е носителят на Купата на България за 2020 г., след като надигра ЦСКА във финала с 5:3. Тимът се наложи след изпълнение на дузпи, като редовното време и продълженията не донесоха голове, пише "Дневник".

Това беше общо 80-и финал в историята на надпреварата.

Срещата се игра на Националния стадион "Васил Левски" пред 12 хиляди зрители, колкото беше ограничението на публиката заради мерките срещу коронавируса. 

Купата е втора поредна за отбора на Бруно Акрапович, който преди година надигра градския си съперник "Ботев" (Пловдив). Черно-белите стават първия тим след "Литекс" (2008 и 2009), който защитава отличието.

Много важен в мача се оказа пропуск на Али Соу при дузпите. Ударът на гамбийския нападател беше спасен от влезлия специално за дузпите Илко Пиргов.

В редовното време и продълженията ЦСКА игра по-добре, като имаше по-чистите положения, но не успя да се разпише.

Треньорите Милош Крушчич и Бруно Акрапович заложиха на всичко най-добро, с което разполагат. Червените разчитаха на завръщащите се след наказания, а титулярите на "Локомотив", които получиха почивка срещу "Лудогорец", бяха на терена.

Началните 15 минути се отличиха с висока динамика и темпо от двата състава. ЦСКА се справи по-добре от черно-белите и няколко пъти успя да изведе нападателите си зад защитата на противника. Али Соу създаде трудности на "Локомотив" с движението си, а останалите му съотборници няколко пъти откраднаха топката още в средата на терена.

В 16-ата минута пред ЦСКА се откри и първият добър шанс. Тиаго Родригеш намери Евандро в наказателното поле с дълго подаване, но бразилецът не успя да стреля и вратарят Мартин Луков улови.

Стражът трябваше да се намесва още веднъж три минути по-късно. Постепенно "Локомотив" изравни играта, но не успя да застраши сериозно вратата на Густаво Бусато с изключение на разбърквания след центрирания и статични положения.

В края на първата част отново Мартин Луков се прояви и спаси сигурен гол. В 43-ата минута Петър Занев стреля с глава след корнер, топката се отклони в гърба на Али Соу, но Луков показа рефлекс и спаси.

Второто полувреме започна с по-настъпателни действия на "Локомотив". Футболистите в черно-бяло успяха да задържат по-трайно топката и да пренесат действията в полето на ЦСКА. Няколко пъти централният нападател Анте Аралица затрудни защитниците в червено с действията си, но играеше основно с гръб към вратата.

След това ЦСКА отново взе инициативата и опаностите пред Мартин Луков следваха една след друга. Резервата Рафаел Енрике стреля слабо по тревата, а след това с пропуск се отчете и Петър Занев.

Най-сериозният шанс за ЦСКА се откри в 73-ата минута, когато удар с глава на Енрике беше спасен от Луков.

В последните 20 минути "Локомотив" по-често разчиташе на изритани топки и не успяваше да задържи трайно владение. Това откри шансове пред ЦСКА, като червените бяха по-настоятелни в търсене на гол.

Редовното време не донесе попадения, като се стигна до две продължения от по 15 минути. В първото от тях ЦСКА продължи да бъде по-активният отбор, но така и не притисна "Локомотив" отново.

Постепенно енергията на червените се изчерпа и футболистите на Крушчич започнаха да разчитат на центрирания.

В 115-ата минута след необмислено влизане на Кристиян Малинов ЦСКА остана с човек по-малко. Халфът получи втори жълт картон за нарушение в центъра.

И двата тима чакаха наказателните удари, като в края на продължението Бруно Акрапович предприе смяна на вратарите си. Той пусна опитния Илко Пиргов за сметка на направилия силен мач Луков.

При дузпите Илиев даде аванс на "Локомотив". Последователно Петър Занев и Диниш Алмейда бяха точни, но звездата на ЦСКА Али Соу пропусна, като ударът му беше спасен от Илко Пиргов.

Други грешки нямаше, като последната дузпа реализира Момчил Цветанов. Фланговият играч спечели Купата на България за шести път в кариерата си, изравнявайки се с Елин Топузаков и покойния Красимир Безински, които са го постигали преди него.

По информация на БГНЕС запалянковците на срещата Локомотив-ЦСКА са били масово без маски и почти без никаква дистанция помежду им, което бяха двете най-важни условия за провеждането на днешната среща.

 

Снимка: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK