Любовчия измами 6 жени, обеща им луксозен живот и им задигна близо 180 хил. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Използвал и фалшива счетоводителка, за да теглят кредити

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Р.Р., на 28 г., за това, че в периода от 29.10.2022 г. до 29.05.2023 г., в градовете София, Първомай, Бургас, Поморие, Велико Търново, Габрово, Пловдив и Варна, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у шест жени, на възраст от 50 до 70 г., като им причинил имотна вреда за общо 178 897 лева – престъпление по чл. 211 вр. чл. 210 ал.1 т.5 вр. чл.209 ал.1 вр. чл.29 ал.1 вр. чл. 26 вр. чл.20 ал. 2 и ал.4 от Наказателния кодекс.

Като обвиняема по същото досъдебно производство е привлечена и 79-годишната Ф.Г. за това, че в периода от 22.11.2022 г. до 20.06.2023 г. в гр. София и гр. Враца, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършител с Р.Р., с цел да набави за себе си и за него имотна облага, е възбудила и поддържала заблуждение у три жени – на възраст 75 г., 65 г. и 66 г., като им причинила имотна вреда в размер на 27 500 лева – престъпление по чл. 209 ал.1 вр. чл.26 вр.чл.20 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Р.Р. живеел в Чехия от близо две години, съобщават от държавното обвинение. Той използвал социалните мрежи и мобилни приложения, където се представял с различни имена – Тихомир, Тишо, Наско. Твърдял, че е заможен мъж, собственик на транспортна фирма, хотел и ресторант, което не отговаряло на истината. Така се запознал с пострадалите жени и с времето започнал да води с тях по-лична комуникация. Обещавал им различни видове услуги от битов характер, както и бъдещо съжителство. 

Като използвал познанството си с тях и създадената за него положителна представа, Р.Р. започнал да въвежда пострадалите в заблуждение, че в чужбина бил изпаднал в затруднено материално положение, влошено здравословно състояние, претърпял е катастрофа, трябвало да плаща разноски съдебни дела и др. Твърдял, че в момента нямало кой да го подкрепи материално. По този начин мотивирал жените „да му помагат“ като му изпращат парични средства по банкова сметка. Установено е, че общата сума, която е получил е в размер на 178 897 лева. 

Част от жените нямали средства, с които да му помогнат, при което той ги насочвал към „счетоводителката“ си – 79-годишната Ф.Г. Тя ги придружавала до банкови институции у нас, където те изтеглили кредити. Парите предавали на Ф.Г. Част от тях, съгласно предварителната уговорка, тя изпратила на Р.Р., а другите задържала за себе си. Установено е, че изтеглените кредити от пострадалите са в общ размер на 27 500 лева.

На 4 октомври 2023 г., Р.Р. е бил задържан в гр. Пилзен, Чехия, съгласно издадена Европейска заповед за арест от Районна прокуратура – Пловдив. Предстои процедура за предаването му на съдебните власти в България.

Обвиняемата Ф.Г. е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Пловдив.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK