Любен Милев: Кой стои зад д-р Атанас Камбитов?

Снимка: БСП-Благоевград

"Кметът Атанас Камбитов и моделът му на управление трябва да останат в миналото на Благоевград след тези избори"

Юристът Любен Милев е председател на Общинския съвет на БСП в Благоевград и е водач на листата за общински съветници на Коалиция „БСП за България”, бивш заместник-директор на ОД на МВР - Благоевград, и директор на дирекция „Нормативно-правно и информационно обслужване” в Общинска администрация - Благоевград.

 

Социолозите, които вече публикуваха проучвания, прогнозират оспорвани избори и балотаж за кмет в Благоевград. Готова ли е БСП да предложи убедителна алтернтива на досегашното управление на общината, г-н Милев?

В тези избори БСП участва напълно консолидирана, със силен кандидат за кмет и качествена листа за съветници. Водим чиста, активна кампания. Инженер Румен Томов, когото партията безусловно подкрепи и всички кандидати за общински съветници ежедневно се срещат с хората в града и селата, обсъждат проблемите им и представят своите идеи за решения. Отразяваме очакванията на благоевградчани в програмата си за управление на общината. Готови сме за участие в директен, конструктивен дебат за бъдещето на Благоевград. За съжаление, основният ни опонент има друга стратегия. Още в първата си публична изява кандидатът на ГЕРБ декларативно обяви досегашните си два мандата за грандиозен успех и арогантно демонстрира, че ще се бори за оцеляването си на всяка цена и с всички средства, включително като неправомерно използва служебното си положение.

Когато залогът е висок, целта може би оправдава средствата, не сте ли съгласен?

Почтени цели не се постигат с непочтени средства според мен, така че не, не съм съгласен. В опит да компрометира Румен Томов, досегашният кмет на Благоевград си позволи манипулативно да коментира осигурителните му вноски - информация, до която Атанас Камбитов не би могъл да има достъп по законен ред. Аз съм човек, който изслушва, проверява и анализира и държа да кажа следното: нека никой не се съмнява, че всички факти и обстоятелства за г-н Томов са проверени, преди да застанем зад неговата кандидатура. С внимание изслушах и визитката, с която д-р Камбитов реши да рекламира кандидатурата си за трети мандат. Интересно е, че след 8 години управление един кмет избра да отчете в национален ефир на първо място сред успехите си завидно лично благосъстояние. Не бих коментирал този меко казано неуместен ПР ход, ако не беше изигран с цел на благоевградчани да се внуши, че изборът е между Румен Томов, който „крие доходи” и честния работодател и предприемач Атанас Камбитов, който в резултат на успешния си бизнес до 2007 година е получил „доста значителни дивиденти, напълно достатъчни до старини”.

Да анализираме конкретни факти: През 2009 година, когато е избран за депутат, д-р Камбитов попълва първата си декларация по закона, който задължава лицата, заемащи висши държавни длъжности да обявят доходите и имуществото си публично. В нея народният представител декларира 140 000 лв. налични парични средства и значително повече задължения - кредити към три банки на обща стойност 387 014 лв. Тогава Атанас Камбитов притежава четири имота - апартамент в Благоевград, къща в София, апартамент в Свети Влас и жилищна сграда в с. Плана и има собственост в три дружества: „Камбитов и син” ЕООД, „Лес инвест” ООД и „Форест бул” ООД.

Историята на фирмите, свързани с депутата, по-късно кмет на Благоевград, е любопитно четиво и може да бъде проследена в Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки, Информационната система за производство по несъстоятелност, съдебните регистри.

През 2010 година например „Камбитов и син” ЕООД печели две обществени поръчки и усвоява общо 305 400 лв. Възложители са Държавно горско стопанство - с. Места и Държавно ловно стопанство „Дикчан”, с. Сатовча. Двете стопанства са в територията на избирателния район на народния представител Атанас Камбитов, който по това време е и член на Парламентарната комисия по земеделието и горите. Към днешна дата „Камбитов и син” ЕООД е с необезпечени и съответно несъбираеми задължения към банки и държавата на стойност 4 868 000 лв. Дружеството дължи и около 2 500 000 лв. на частни фирми. Активите на „Камбитов и син” ЕООД  са прехвърлени преди, по искане на кредиторите, да бъде открита процедурата за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

"Лес инвест” ООД вече има задължения от 580 000 лв., от които 132 000 лв. за осигурителни вноски и 57 000 лв. задължения към държавата, които също са несъбираеми, тъй като ако през 2013 г. фирмата е имала дълготрайни материални активи на стойност 775 000 лв., то през 2015 г., преди ликвидацията, те вече са едва 34 000 лв.

В ликвидация е и „Форест бул“ ООД. Солидарно с кредитополучателя, в качеството си на съдлъжник в тази фирма, в декларацията си през 2013 година Атанас Камбитов обявява още едно кредитно задължение на стойност 200 000 лв.

Ново задължение по кредитна карта на стойност 10 000 лв. кметът на Благоевград е вписал в декларацията си през 2014 г.

Популярна в публичното пространство стана фирма „Старт 2015“ ЕООД, на която през 2017 г., в разрез с категоричната забраната в чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, освен собственик д-р Камбитова се оказва и управител за кратко. Въпреки нарушението, мнозинството в ОИК отхвърли искането за отстраняване на кмета от длъжност. Атанас Камбитов се опитва да докаже по съдебен ред, че е станал управител на фирмата си в резултат на техническа грешка. С тази фирма е свързана и една от последните скандални имотни сделки в Брагоевград - тема на журналистическо разследване.

През 2002 г. Община Благоевград припознава семейството на Бойко Младенов като собственик на парцел от близо 800 квадрата в местността „Баларбаши“, закупен през 1926 г. от прадядото на  бившия баскетболен национал. Стартира процедура по реституиране. През април 2016 г., с подписа на кмета Атанас Камбитов, имотът е актуван като частна общинска собственост. През декември същата година, след решение на Общински съвет, Камбитов издава заповед за продажба на имота. Два месеца по-късно, свързаното с него дружество „Старт 2015“ ЕООД купува парцела. Близките на Младенов са завели съдебно дело в опит да си върнат земята.

В публичната си декларация през 2018 г., за първи път Атанас Камбитов обявява „доходи от друга стопанска дейност” на стойност 79 800 лв.

В сложен лабиринт от покупко-продажби през годините различни имоти, дружества и дялове от фирми на Камбитов се прехвърлят между него и съдружниците му, управителите на фирми, роднините, шофьори и счетоводители.

В нито една от декларациите му не се споменава съществуването в банка, или в наличност на получените в резултат на успешен бизнес „доста значителни средства”, достатъчни за висок жизнен стандарт до старини. Нямам информация дали г-н Камбитов, известен като един от любимците на Цветан Цветанов, също няма някоя богата тъща, но отново подчертавам, че всичко останало е публична информация и би следвало да представлява интерес както за компетентните държавни органи, така и за Етичната комисия на ПП ГЕРБ.

Д-р Атанас Камбитов обаче има подкрепата не само на собствената си партия, а и на други политически и граждански организации в кампанията си за трети мандат, нали не го отричате?

През последните години в община Благоевград беше реализиран класически модел на злоупотреба с власт. Солидното мнозинство в Общинския съвет, както и политическата подкрепа в настоящата кампания са резултат на щедро раздадените, както беше казал един партиен лидер, „парчета от баницата”. Получателите им, естествено, оценяват двата мандата на кмета Атанас Камбитов като изключително успешни.

Ще Ви посоча само няколко конкретни примера. Председателят на Общински съвет закупи в партньорство „Зърнени храни - Благоевград”, обявено за продажба заради задължения към Общината. Заместник-кмет на Благоевград подаде оставка след публично изнесена информация за участието му в програмата по саниране. Негови фирми са правили обследвания и са санирали блокове. Възложител на дейностите е Община Благоевград. Общинските съветници Димитър Урдев, Васил Миладинов и Рашко Динков, чрез фирмите си, също участваха в програмата за саниране. Румен Калайджиев и Христо Ковачки имат концесионни договори с Община Благоевград. Владимир Елезов и АБВ също обявиха подкрепа за досегашния кмет, вероятно заради милионите левове, налети в ОФК „Пирин“ без контрол и без резултат. На хора като Велимир Магурев, към чиито фирми са част от задълженията на „Камбитов и син” ЕООД, са възложени общински поръчки за десетки милиони лева, в това число за изграждане на регионалното депо за битови отпадъци и отново за саниране. Тези примери предполагам обясняват и защо цените за саниране на кв.м. в Благоевград са почти два пъти по-високи от средните за страната. Ако това е причина за гордост, да качим Камбитов на Олимп и да не му позволяваме да слезе от там.

Доста мрачна картина рисувате. В състояние ли е обаче БСП да се справи с проблемите, които коментирате?

Кметът Атанас Камбитов и моделът му на управление трябва да останат в миналото на Благоевград след тези избори. Това е съществена част от решението на проблемите. И от тук нататък - законосъобразни действия, битка с корупцията и работа с гражданите.

Първо - необходими са комплекс от мерки за борба с корупцията, които според мен се изразяват в следното: нови вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки, предложени от кмета и утвърдени от Общинския съвет, нова Система за финансово  управление и контрол в Общината, сертифициране на администрацията с ISO 37001- антикорупция, актуализация на електранната система за управление на преписките в Общината, функционален анализ на Общинска администрация, за да видим какви мерки са необходими за да се гарантира законосъобразната дейност на администрацията, вътрешни правила за защита на подалите сигнали за корупционни практики. Разбира се и ефективен контрол от страна на Общински съвет - Благоевград над администрацията.

Второ - широко участие на гражданите и експертите при подготовката и реализацията на мандатната инвестиционна програма. Напълно споделяме идеята на Румен Томов за гражданско-експертен подход в работата. Така гражданите ще имат възможност да заявят какво приоритетно искат да се случи, експертите ще преценят по какъв начин и в какви срокове е възможно то да се реализира идеята, изпълнението отново ще бъде под граждански контрол. Категорично ще подкрепим разработването на самостоятелна капиталова програма за селата в община Благоевград, забравени  през последните 8 години от кмета Камбитов.

Трето - търсене на консенсусни решения за развитие и подкрепа на местния бизнес в Общинския съвет: Програма за насърчаване на инвестициите, подкрепа за стартиращ бизнес на млади предприемачи, изграждане на нова индустриална зона и модернизация на старите.

Четвърто - изграждане на нова база за МБАЛ - Благоевград, рехабилитация на уличната и тротоарна мрежа, разширяване на зелената система, укрепване на „Биострой“ и разширяване на дейността на общинското дружество с експлоатация на депото.

Пето - развитие на социалната система в общината: професионално образование, обърнато към бизнеса, адекватни на потребностите социални услуги,  културни институции изпълнении със съдържание, социализация на културно историческото наследство на Благоевград.

Каква е целта, която БСП - Благоевград си е поставила на тези избори, г-н Милев? Какъв резултат за Вас ще бъде успех?

Целта на кандидатите в нашата листа е БСП значително да увели броя на съветниците си и в следващия мандат активно да участва във формирането на политики и решения, съответстващи на ангажиментите, които поемаме в тази кампания и в контрола на тяхното изпълнение.

Голямата ни цел обаче е след четири години, подкрепеният от БСП кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за прекратените порочни практики, инвестиционната активност, разкритите нови работни места и повишения жизнен стандарт на благоевградчани.

Реалистични ли са тези цели, според Вас?

Да, целите ни са реалистични. С усилията на всички благоевграчани, които искат да учат, да създадат семейства, да отгледат децата и внуците си тук, нашата община отново може да бъде сред най-добрите места за живот, работа и бизнес.

В момента Благоевград е административен център на областта с най-ниски доходи на населението у нас, според официалните данни на НСИ. На този фон, собственикът на фирми с печална история Атанас Камбитов стартира предизборната си кампания с циничното изявление: „Стандартът ми е бих казал доста висок за България”.

Преди броени дни, при посещението си в Ямбол, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Апартаментгейт” беше тежък удар за нас по време на евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място при нас." Позволявам си по този повод да задам и аз един въпрос:

Г-н Борисов, ако и днес Вие заставате зад тези свои думи, КОЙ стои зад кандидатурата на д-р Атанас Камбитов за кмет на община Благоевград?

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK