Литературно-музикална вечер под надслов „Спомени за Никола Янкулов и Кръстьо Хаджииванов”

Снимки: Регионална библиотека "Димитър Талев"

Литературно-музикална вечер под надслов „Спомени за Никола Янкулов и Кръстьо Хаджииванов” се проведе снощив залата на Регионална библиотека „Димитър Талев” в Благоевград.

Тържеството бе по случай 71-годишнината от разстрела на Никола Янкулов и 63-годишнината от разстрела на Кръстьо Хаджииванов. И двамата са светли личности от Пиринския край – поети и патриоти за свобода и демокрация.

Организатори на събитието бяха Регионалната библиотека, Клубът на репресираните и благоевградската организация на Федерацията на анархистите в България. На срещата присъстваха много гости - представители на репресирани семейства от Пиринския край, местни поети, журналисти.

Библиотекар представи арх. Късто Павлов – активен деец на ФАБ, репресиран от органите на властта след Девети септември 1944 г. и затворен в концлагер в Белене. След репресиите Павлов по канален ред заминава за Гърция – Франция – Щвейцария и Германия. В Западна Европа той завършва архитектура и се установява в Германия. След демократичните промени арх. Павлов се завръща в България и се установява в Благоевград. По негова инициатива се провеждат много тържества, посветени на репресирани личности от Пиринския край.

На възпоменателната вечер, посветена на двамата патриоти – Никола Янкулов и Кръстьо Хаджииванов, арх. Кръсто Павлов изнесе слово за живота и творчеството им, за техните идеали и стремежи, за ненавреме покосения им млад живот.

На тържеството бе прожектиран филм за честванията на Кръстьо Хаджииванов при паметника, издигнат в негова чест край с. Чучулигово, Пиринско. Във фоайето на библиотеката бе организирана изложба с многобройни фотоси от събитието.

На литературната вечер в библиотеката бе представена и новата книга на арх. Кръсто Павлов „Спомени за Никола Янкулов 15.VІІІ.1914 – 12.VІ.1944”. В края на тържеството много от гостите си закупиха бройки от новата книга и получиха автографи от автора.

Силно развълнувана от спомените за двамата млади патриоти Никола Янкулов и Кръстьо Хаджииванов, благоевградската поетеса Мария Петрова съчини по време на тържеството стихотворение, посветено събитието и го прочете.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK