Лидерът на Хамас отхвърли новото примирие с Израел

Снимка: Getty Images

Исмаил Хания е заявил това по време на посещение в Египет

Палестинската групировка Хамас е отхвърлила предложението на Израел за едноседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на заложници.

Това разкри The Wall Street Journal. Водещият делови вестник се позова на египетски източници.

Според изданието лидерът на Хамас Исмаил Хания по време на посещение в Египет и среща с представители на разузнаването "уж е заявил, че е там, за да настоява за пълно прекратяване на огъня и увеличаване на хуманитарната помощ" като условие за започване на каквито и да било преговори.

Той също така е поискал освобождаването на всички палестински затворници в замяна на 100 заложници.

Палестински служител заяви: "Позицията на Хамас остава непроменена: те нямат желание за хуманитарна пауза, Хамас иска пълен край на израелската война в Газа."

Ден по-рано вестник "Джерусалем пост", позовавайки се на информирани източници, писа, че Израел е информирал Катар, че е готов за поне едноседмично прекратяване на военните действия. В замяна Израел иска освобождаването на 40 заложници, които Хамас все още държи в анклава.

По-рано израелски медии съобщиха, че военният кабинет на Израел обсъжда нова сделка с Хамас за освобождаване на заложниците.

Според "Джерусалем пост" същият въпрос е бил обсъден на разговорите в Норвегия между Дейвид Барни, ръководител на израелската разузнавателна служба "Мосад", и министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

В същото време Хамас излезе с изявление, в което се казва, че групировката няма да се съгласи на нова сделка за освобождаване на заложниците, "докато агресията срещу палестинския народ не бъде прекратена веднъж завинаги". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK