Либия иска от Ливан да освободи син на Муамар Кадафи, който е в гладна стачка

Ханибал Кадафи, един от синовете на сваления и убит либийски лидер Муамар Кадафи, е държан без присъда в ливански затвор Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 3 юни Ханибал Кадафи обяви гладна стачка в знак на протест срещу задържането му без съдебен процес

Либийските съдебни власти официално са поискали от Ливан да освободи Ханибал Кадафи, един от синовете на покойния лидер Муамар Кадафи,  задържан  от 2015 г.,  без обвинения в Ливан, поради влошеното му здравословно състояние, предаде Асошиейтед прес.

Състоянието му се влошава, откакто на 3 юни Ханибал Кадафи обяви гладна стачка  в знак на протест срещу задържането му без съдебен процес. Оттогава той е бил отвеждан в болница поне два пъти и пие само малки количества вода.

Според двама ливански съдебни служители либийският главен прокурор Ал Седик ал Сур е изпратил по-рано този месец искане до ливанския си колега Гасан Уейдат относно Ханибал Кадафи.  

В документа се посочва, че сътрудничеството на Ливан по този въпрос може да помогне за разкриване на истината за съдбата на видния ливански шиитски духовник Муса ал-Садр, изчезнал в Либия през 1978 г.

В писмото се задава въпросът защо Кадафи е задържан и се иска той да бъде предаден на Либия или да му бъде позволено да се върне в Сирия, където е живял в изгнание с ливанската си съпруга Алине Скаф и децата си, докато не е бил отвлечен и доведен в Ливан преди осем години.

Синът на Кадафи е отвлечен от ливански бойци, които искат от него информация за местонахождението на духовника. Оттогава той е държан в затвор в Бейрут.

Ал-Садр изчезва през 1978 г. Семейството на духовника вярва, че той може би все още е жив в либийски затвор, въпреки че повечето ливанци смятат, че е мъртъв. Днес той би бил на 94 години.

Ал-Садр е основател на групата "Амал" (на арабски означава "надежда") и е акроним на арабското име на милицията – "Бригадите на ливанската съпротива". По-късно групата се сражава в гражданската война в Ливан през 1975-90 г. 

Повечето от последователите на Ал-Садр са убедени, че Муамар Кадафи е наредил духовникът да бъде убит поради спор за либийски плащания към ливанските милиции. 

Либия твърди, че духовникът и двамата му спътници са напуснали Триполи през 1978 г. с полет за Рим и предполага, че той е станал жертва на борба за власт сред шиитите.

Самият Муамар Кадафи беше убит от опозиционни бойци по време на въстанието през 2011 г. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK