Летящи фенери, Софи Маринова и Годжи за празника на Струмяни

снимки: infomreja.bg, архив

На 7-ми април на едноименния площад в Струмяни, при хубаво време, ще полетят стотици горящи фенери с надежда за по-добра сполука и година.

Тържествата по случай празника на Струмяни ще започнат на 29 март, когато колоездачите на общината - малки и големи, ще участват на Втория колопоход с маршрут Илинденци - Струмяни - Микрево - Драката - Микрево. Всички ще получат фланелки от организаторите, но и много подаръци, като няма да бъдат забравени децата, които не могат да участват, защото нямат колела – общината ще наеме велодипеди и всички желаещи ще получат възможност да участват в колопохода.

На следващия ден, в събота, се организира традиционното пролетно общо почистване под мотото „Зелена и чиста община” с акция за боядисване на пейки, засаждане на фиданки и цветя, почистване на нерегламентираните сметища, измиване на улиците и площадите  и др. с участието на училището, организации, фирми, клубове и граждани като общината организира транспорт и техника по съответен график.

Организацията на най-атрактивния турнир - Традиционния пролетен турнир по футбол за купата на кмета на община Струмяни вече е в разгара си, сформират се отборите, поръчва се нова купа, определени са наградите : 200, 150 и 100 лв съответно за първо, второ и трето място, като финалът е определен за 6 април от 10 часа на стадиона в Струмяни.

От 1-ви до 7-ми април е седмицата и на гората, която се ознаменува с редица събития, между които празник на гората с участието на ОДЗ „Патиланци” и екипа на Горско стопанство Струмяни и др. Читалище „Будител” – Струмяни активно се включва в празниците с Детски пленер „Община Струмяни през детските очи” като картините ще бъдат специален подарък за гостите на празника.

 Празничният 7-ми април ще започне с тържествени свети литургии в църквите на общината и ще се пренесе на площада в Струмяни, където ще се проведе ритуалът по вдигане на знамето на България и ЕС, с участието на  духов оркестър и мажоретен състав при СОУ „СВ. Паисий Хилендарски”- Микрево, ще се поднесат венци на паметника на загиналите за освобождението на община Струмяни.

След официалните ритуали ще се открие фотоизложбата  на Стоян Петков - гл. експерт в Дирекция „Административно, правно, информационно и финансово обслужване”, който от седем години с безпогрешна интуиция открива красотата на природата, традициите и хората на общината, в която работи.

Стоян Петков е роден в Сандански, но корени му са дълбоко свързани със Струмяни -  баща му е от Вракуповица,  а родителите на неговата  майка - от Цапарево.  Завършил е Природо-математическа гимназия в София и Информатика в Софийския университет.

„Късчета красота” е нарекъл  фотоизложбата си фотографът,  които зареждат с природната хубост на община Струмяни, с настроенията на „Малешево пее и танцува” - Микрево и Празника на боговете на виното – Илинденци, слънчеви иглики и цветя галят окото, старите малешевски къщи греят с архитектурната си съвършеност, сред портретите се усмихва по своему Нешка Робева, таралеж се вглежда умно в обектива на талантливия фотограф. Изложбата ще се позиционира на площада в община Струмяни, след което ще украси етажите на сградата на  общината. 

Успоредно с фотоизложбата ще се промоцира и луксозният фотоалбум „Струмяни – благословена и магнетична”.

Точно в 17,30 часа ще започне празничният концерт с участието  на БИГ-БЕНД  Благоевград, които ще забавляват площада над 1 час,  след което в 19.00 часа е официалната церемония за празника - с продължаващ концерт на народната певица Ваня Найденова, Танцов ансамбъл „Малешевци” – Микрево с ръководители Любомир Марянски и  Станислава Пенчева, ГОДЖИ и балерини от балет „Магаданс”,  СОФИ МАРИНОВА. 100 горящи фенери ще литнат в небето, при добро време, с пожелание за здраве, късмет и благополучие на община Струмяни.

Празниците ще продължат и на другия ден, когато е 8-ми април – международен ден на ромите и в кв. „Нова махала”, където живеят над 1000 роми.  Общината и здравният медиатор Радостина Узунова ще посветят деня на здравето  като се предвиждат  поредица от срещи, беседи с консултанти и лекари  за детското здраве, секса, ранното полово съзряване и мн. др. Вечерта в читалището в Микрево  се организира Вечер на ромската култура със стихове, презентация за ромския език, пресъздаване на  ритуала „Къносване” при ромската сватба.

„И тази година, програмата за празника на община Струмяни цели да обедини всички: и млади, и стари, да има за всекиго по нещо. Създадохме обществен съвет от представители на администрацията, кметовете на населените места, директорите  на училището и детските градини, читалищата и храмовете, пенсионерските клубове и др, обсъдихме предложенията и програмата вече е в ход. Няма да скрия радостта си, че жанрово е разнообразна, присъствието на големите изпълнители като Годжи и Софи Маринова, Биг-бенда  Благоевград ще изпълни площада с феновете на различната музика", сподели  кметът на община Струмяни Емил Илиев. 

Според него най-хубавото на тазгодишното 35-о издание на празника на община Струмяни е, че въпреки трудното време "има поводи за красиви празници, които са обединяващи, с идеи за мир и равенство, независимо от възраст, етнос, пол и вяра".

"В този смисъл 7-ми април е послание за повече красота и доброта между  хората. И дано фенерите на желанията изпълнят мечтата ни да „изчистим” старото и пошлото,  и дадем път на младото и новото!”, заяви още кметът на Струмяни Емил Илиев.

 

снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив
снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Цецо11:11 - 22.03.2013
ВЕЛИКИ СЕЛЯЦИ ОТВСЯКЪДЕ!?!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK