Лавина смачка стълб за високо напрежение и се качи на покрива на двуетажна сграда

снимки: ajgidik.com

Дежурен планински спасителен патрул, воден от Павел Тодоров, при рутинен обход по пътеката към хижа "Македония" се натъкна на поредната за тази зима паднала лавина. Добрата новина е, че и този път няма данни за човешки жертви. Разрушен е стълб за високо напрежение и съоръжения за метеорологични измервания.

Масивната постройка на НЕК-ЕАД Предприятие Язовири и каскади, намираща се на 2000 метра надморска височина, е удържала на снежната стихия. Но вероятно съоръженията и измервателните прибори на площадката за метеорологични измервания, затрупани от тонове сняг, са повредени. Входната врата и цялата северна страна на постройката са под снега. Новата изолация на кантона вероятно ще защити стените от влагата на топящите се през пролетта снегове.

Предполага се, че това е станало в злополучната нощ на 7 февруари, когато дебелата снежна покривка, рязкото повишаване на температурите и последвалата небивала от години по тези места буря са причините и за лавината, затрупала пътя за ски пистата Картала-Бодрост. В арсенала на развилнялата се зима са паднали и изпочупени дървета, както и множество малки лавини.

На задължителното сутрешно капучино в хижа "Бодрост" Фидана и съпруга й Салията споделят, че за петдесет и четирите години след сватбата им прекарани в курорта "Бодрост" не помнят такъв сняг.

Въпреки изкушението от красотата на високата зимна планина, предупреждението на специалистите е, че в момента лавинната опасност в планината е много голяма. В късния неделен след обед отново снежна виелица вилнее във високите части на планината.

Лошите атмосферни условия са причина фотоапаратът да не може да предаде реалната картина на снежната планина. Близо 8-метрови стени са издигнати от лед и сняг.

Съществува реална опасност от лавини. Планинско-спасителна служба и екипа на хижа "Македония" настоятелно съветват да не се правят преходи идните дни във високата планина. /ajgidik.com/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK