КЗП провери търговската верига, пуснала промоцията с олиото

Снимка: Pixabay

Хиляди хора се редиха пред магазини в цялата страна в събота

Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка в търговската верига, която допусна бой за олио заради обявена промоция. Целта беше да се види имало ли е достатъчно количество в складовете. И днес властта обяви, че държавата разполага с достатъчни  количества, а цената е необосновано висока. Ще се разследва евентуална спекула.

За разлика от вчера, днес бутилки с олио трудно можеха да се видят в количките на хората излезли на неделен пазар.

„Пазаруваме за седмица напред, защото са ни свършили провизиите. Не се запасяваме”, споделиха пазаруващи.

„В повечето обекти са налични няколко хиляди литра, така че недостиг дори за промоцията не е имало. Друг е въпросът дали това е правилна търговска политика”, каза  Димитър Маргаритов от КЗП. 

Основания за паника, че олиото може да изчезне от рафтовете няма, твърди заместник-министърът на икономиката. По думите му страната ни разполага със слънчогледово семе достатъчно за следващите над четири години. Според Димитър Данчев обаче цените на олиото в момента са нереално високи при производствена цена от 2 лева за бутилка.

„Цена от 5-6 лева на килограм за бутилка олио в момента е наистина необоснована”, каза той.

Излишното запасяване крие най-голям риск от спекула с цените, предупредиха от комисията.  

На европейско ниво вече се обмисля ограничаване на износа на някои видове продукция като пшеница и слънчоглед, както и въвеждане на таван в цената на част от стоките, заяви зам.-министърът на икономиката.

„Търсим всички възможни начини за повишаване контрола на пазара и за намеса на държавата там, където наистина има нужда”, каза Данчев.

Прогнозата му е, че нормализиране в цените ще има след средата на годината. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK