КЗК пусна продажбата на ОББ

Снимка: Reuters, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши "Кей Би Си Банк НВ" да придобие "Обединена българска банка" АД (ОББ) и "Интерлийз" ЕАД от National Bank of Greece, показва справка в регистъра на антимонополния регулатор.

Белгийската "Кей Би Си", която е собственик на "СИБанк" в България, обяви в края на декември 2016 г., че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката.

Според КЗК нито един от участниците в концентрацията не надхвърля пазарен дял от 15% в анализираните пазарни сегменти, което няма да доведе до създаване или засилване на господстващо положение от новата банкова група и да възпрепятства конкуренцията.

Подобен е и изводът за присъствието на двете групи на застрахователния пазар.

Освен "СИБанк", "Кей Би Си" притежава още "ДЗИ-Животозастраховане" ЕАД, "ДЗИ-Общо застраховане" ЕАД, "ДЗИ-Здравно осигуряване" АД – в ликвидация, "Управление на активи за продажба – 2" ЕООД, "Ийст Голф Пропъртис" ЕАД, "ОББ Факторинг” ЕООД, "ОББ Асет Мениджмънт” АД, "ОББ-Застрахователен брокер” АД, "Интерлийз Ауто” ЕАД, "Хотел Перун-Банско" ЕООД ЕАД, ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество" АД (ОББ-МетЛайф), "Дружество за касови услуги" АД ("ДКУ"). 

Конкуренцията не очаква проблеми на пазара след сделката. В становищата на БНБ и Асоциацията на банките в България, поискани от КЗК, се посочва, че сделката няма да даде съществено предимство пред другите банкови и небанкови пазарни участници, тъй като и ОББ, и "СИБанк" са с "умерено присъствие" на пазара. /Investor.bg/

 

Отделни банкови дружества изказват подобни становища, макар и да подчертават, че сделката ще формира третата по значимост институция в банковия сектор, с което биха могли да се постигнат икономии от мащаба и съответно по-добри условия за клиентите.

 

Подобни мнения изказват и застрахователните дружества, изпратили становища до антимонополната комисия.

 

Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2017/04/28/kzk-pusna-prodajbata-na-obb.339448
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK