Къщата за гости на Манолев и "гафове" на Караянчева сред акцентите в "скандалния запис"

Колаж: Infomreja.bg

Анонимният автор твърди, че аудио файлът е на премиера

Скандален запис изтече с Бойко Борисов

Това е заглавието, придружено от видео-аудио файл, в който се чува глас, изключително близък до този на премиера Бойко Борисов.

Със сигурност „изтичането“ не е случайно – точно в навечерието на рождения ден на премиера.

В звуковия файл се чува откъс от телефонен разговор, който се провежда на фона на музика от радио „Сити“, а „хитовете“ са от отминалата 2019.

В думите на говорещия са назовани имената на председателя на парламента Цвета Караянчева, главния прокурор Иван Гешев, шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров, бившият зам.-министър Александър Манолев, както е споменато и за бившия кмет на Сандански – Кирил Котев, и настоящия финансов министър Валислав Горанов – наричан Влади Горанов, както в записа, така и от обвиняемия Васил Божков. Намесено е името и на евродепутата Елена Йончева и партията „АБВ“ с председател Румен Петков.

Записът изнася теми, развиващи се около 24-и април 2019 г. – месец преди изборите за Европейски парламент.

Монологът – скрит диалог, започва с „решаването на проблема“ с „Цвета“, по-късно наречена „Цвети Караянчи“. А проблемът е именно объркването на две понятия – „геноцид“ и „масово изтребление“. В действителност на 24-и април м. г. Караянчева заяви „Всички прекланяме глава пред жертвите на арменския геноцид“, след като бе помолена от Валери Симеонов за едноминутно мълчание в НС, но тя отказа с аргумент, че това е в разрез с правилника.

Записът за почва с думите:

Да! Да, разбира се.

Не, не, не би следвало, не.

Ъъъ, след… Не само. Просто Цвета да каже „Аз съм проста кърджалийска п**** и не мога да права разлика между „масово изтребление“ и „геноцид“. Съобразете се с моята простотия“ и така!

Това не е спешно да ме ТЪРСИТЕ! Спешно е – спешно! Това е… просто си казва, че е проста и си кара. Когато си прост, е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно, и съм ги на*** 200 едни чужденци и премиери. И са като се усетиха, че съм им го вкарал, а аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми… Викам „Ей, не с лошо! Прост съм! Нали, английския ми е лош. Аз си мисля, че това искате! Мама му д***! Язък! Еми то…“ То се набутало вече у д*****та и си се такова, и си се върти, да. И така. Сутринта имах същия случай. И Влади Горанов беха, Сотир (б. р. вероятно се визира личността на бившия главен прокурор Сотир Цацаров), Гешев (през 2019 заместник-главен прокурор – б. р.) по телефона. И се смеят там тихо. Аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец (смее се), баварец, че вследствие моята простотия всичко се е случило. И после на колегата унгарец, на колегата поляк. Набрах Гешев и му викам „Аз обичам да се праим на луд!“ „Ама господин премиер, вие май се правите много успешно!“ (думи на Гешев – б.р.). Не бе, викам, просто прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Аз съм от тея старите трактори – кво му сипеш, той си пърпори и си върви. Така че я ѝ кажи на Цвети Караянчи да обяснява всичко с простотията си.

Темата приключва и започва втора, а именно наставлението към ответната страна да бъде съобщено „и това“ за „Еврохолд“.

Справка показва, че „Еврохолд“ е основен кандидат за изкупуване на българския бизнес на компанията ЧЕЗ. КФН обаче прави проверка на дружеството на 24-и април, след която е изпратен доклад до Главната прокуратура и ДАНС. На 24-и октомври м. г. КЗК спря "Еврохолд" за покупката на ЧЕЗ, затова компанията заведе дело срещу КЗК.

Иначе раздуйте това, че вкарах АБВ и това - КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене. Това е много важно!

Следващата и последна тема е за „къщите за гости“, направени с евросредства, който скандал започна с „Апартаментгейт“ и Цветан Цветанов и завърши с множество проверки на къщи за гости. На 24-и април Цветанов все още е в ГЕРБ, ръководейки структурите на партията за предстоящите избори. На 25.04.2019 на разпит в прокуратурата влиза подалия оставка зам.-министър от Сандански Александър Манолев, за който е установено, че е усвоил незаконно средства от еврофонд за къща за гости, която се ползва като лична такава. В скандала е замесена млада дама – служител на Манолев.

А това за къщата за гости как се движи? А, да, това сутринта аз съм го разпоредил всички да видят как стотина-двеста къщи как ще ПРИБЕРЕМ.

Дааа, Манолев ще изгорище му повдигнем днеска или утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих! (Ммм) Не бе, там и кмета – и кмета ще изгори. (по това време кмет е Кирил Котев от ГЕРБ, който е издал разрешение за доставка на минерална вода по тръбопровод до къщата за гости на Манолев, на кметските избори през 2019 г. Котев губи и на негово място застана Атанас Стоянов от ВМРО – б. р.)

И така! Ама аз ще изгоръ всичко, за да изгори и Елена Йончева. Един нема да пощадъ от НАЩЕ! (намеква за така наречената „чистка“ в партията на ГЕРБ или множеството отстранени от пост министри и заместниците им след публични скандали в една или друга сфера – б. р.).

Мда. Аз го гледах! бТВ не беше, но му показаха всичките. Да де, ама ТЕ са като ги закачат и едните, и другите и то ше вървят къщите за гости и на единия, и на другия.

Няма как ти да кажеш… то нали това им е проблема.

Не бе, снощи ги показваха – с цветенца, с такива работи, показваха ги, катанарите.

Ама са… пратил съм полицията да се окаже, че и там, както при Манолев, са ходили гости и изведнъж си разследваща журналистка, ама свекър ти не го разследваш…

Между 23-и и 25-и април 2019 г. главният по това време прокурор Цацаров разпорежда проверки на всички къщи за гости, а Елена Йончева – тогава водач на евролистата на БСП, е в полезрението на прокуратурата за втори път, заради къща в село Велика. В срок от месец главна дирекция на националната полиция трябва да провери за какво се използват вързани със семейството й къщи, строени с европари.

На място полицаите изискат заверени копия от регистри за настанените туристи, като тя е сверена с тази от районното управление на МВР. Прокуратурата е възложила и да се предаде информацията за заплатените туристически данъци.

Това е проект от 2009 -2010 година, когато не съм го познавала, къщата е проверявана през 2015 г., обясни в предаването "Лице в лице" на 24-и април 2019 Йончева. Това е по време на правителството на ГЕРБ, как аз съм могла да упражнявам влияние или да има конфликт на интереси, отбеляза още Йончева. Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости, попита тя. По думите й такава проверка е трябвало да тече по време на цялата програмата.

Елена Йончева коментира информацията, че бащата на съпруга й е собственик на къщи за гости, строени с европари.

Няколко часа след като записът бе разпространен основно във фейсбук, а централните телевизионни новинарски емисии не съобщиха нищо по темата, премиерът Борисов публикува на стената си си във фейсбук споделен пост от „Боби Борисов“ – мъж от Бобов дол, направил анимационен колаж за известната песен на група Ъпсурд „3 в 1“. В колажа Делян Пеевски е "прасе", а Нинова и бившият първи в БСП - Станишев - танцуват. Първи като тройката на Ъпсурд се появяват Борисов, Каракачанов и Симеонов.

Над споделения лик към песента Борисов е написал „Забавляваме се", а по-късно вероятният автор на клипа колаж Боби Борисов, е написал на стената си „Само големи хора ми споделят публикациите във Фб“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK